Când glumesc între ei, psihologii numesc orgoliul “ pulsiunea lui Așa-Vreau-Eu”
Orgoliul exagerat este o tulburare de afect. Manifestarea de tip orgolios este una exclusiv afectivă fară motive raționale, adică nu ai un motiv argumentat pentru care esti orgolios ci doar vrei să îţi impui opinia chiar daca în adâncul constiinţei tale uneori ştii că greşesti.. Nu ai putea detalia cuiva raţiunile pentru care esti orgolios ci doar simţi un impuls sa o faci precum catărul care dă înapoi cand cineva îl trage de căpăstru înainte. Cănd glumesc între ei, psihologii numesc orgoliul “ pulsiunea lui Asa-Vreau-Eu”.
Constientizezi că ai un orgoliu supradimensionat atunci când, din cauza lui, pierzi lucruri importante în viată pentru tine
Conștientizezi că ai un orgoliu supradimensionat și distructiv atunci când, din cauza lui, pierzi lucruri importante în viață pentru tine: locuri de muncă, oameni apropiaţi sau ocazii unice care nu se mai întorc . Din punct de vedere psihologic, orgoliul unei personae deranjează atunci cănd se răsfrănge negativ asupra celor dn jur. Stiu asta, pe pielea lor, cei care dintr-un motiv sau altul sunt nevoiti sa convieţuiască cu oameni care in popor se numesc “Gică contra”. Aceştia au enervantul obicei ca la orice tip de sugestie sau informaţie sa spuna NU, apoi sa vină cu propriile informaţii. Este cam ceea ce face cucul (da da pasarea) care dă jos din cuibul altor păsari ouăle acestora şi le pun pe ale lor în loc. Împinsă la la extrem, acestă atitudine generează mari frustrări celor din jur care îşi simt personalitatea anihilată de vampirismul energetic al orgoliosului.
Există şi orgoliu cu implicaţii pozitive?
Daca intrăm în detalii fine, aici există o polemică reală si anume ce poti face atunci cănd ştii ca e neapărat necesar să îti impui voinţa? De exemplu esti părinte iar copilul tău riscă să cadă in patima drogurilor sau esti un om care a beneficiat de progresul cunoaşterii si simţi că cei pe care îi iubesti (in special copiii tăi) se indreaptă spre un dezastru! E unul dintre cele mai frustrante sentimente cand ştii ca oamenii apropiaţi riscă sa sufere şi tu nu poţi face nimic. Daca esti norocos, dupa o vreme, cei apropiati iţi vor da dreptate. Nu uitaţi cazul fostului presedinte Traian Băsescu, cel care s-a dat în trecut de ceasul moţii să îşi convingă fiica, pe Eba, să întrerupă relaţia (dezastruoasă în viziunea preşedintelui) cu Hrebencic Jr. După o vreme fiica-sa i-a dat dreptate.
Ce diferenţă este între orgoliu şi ambitie? Impunerea insistentă a propriei voinţe poate căpăta aspecte pozitive sau negative. Cand e negativă se numeste orgoliu, cand e pozitivă se numeşte ambiţie sau determinare. La un interviu pentru un job daca afirmi că dai dovadă de ambiţie şi determinare eşti angajat iar în cazul în care spui ca esti orgolios ţi-se recomandă să îţi cauţi alt loc de muncă, însa ele sunt atat de apropiate din unghi de abordare psihologic. Una dintre diferenţe este ca orgoliul este îndreptat împotriva unei persoane iar determinarea presupune o voinţă hotarâtă pusă în slujba atingerii unui scop general fără a frustra pe nimeni. În rest orgoliul şi ambitia presupun exact aceleasi atitudini: voinţă de nezdruncinat, orientare catre propriul scop (goal oriented cum spun corporatistii), accent pe propriile nevoi şi disponibilitate de luptă. Tu cum te consideri, ambiţios sau orgolios?
Cum ne controlăm orgoliul?
E o vorbă românească “ Supărarea când îmi vine, rup camaşa de pe mine” care spune că atunci când ai o pornire negativă de afect, cu greu te poţi controla. E valabil şi în cazul orgoliului din păcate. Există printre psihologi multe dispute, unii spun ca poti contola volitiv (adică prin puterea vointei) orgoliul, altii spun ca nu. Realitatea obiectivă e că depinde de abilitătile fiecarei persoane în parte. Ca să întelegi mai bine, îti dau exemplul lui John Nash, geniul schizofrenic al economiei mondiale despre care se spune că a fost singurul bolnav de schizofrenie ( cea mai terifiantă boala mintală, fără leac în prezent) care si-a înteles şi acceptat raţional boala. Cum spune românul “ si-a dat seama ca e nebun” folosind ecuaţii matematice şi propriile viziuni delirante. Exact asa poţi domina şi orgoliul cateodată! E nevoie să simţi ca pierzi oamenii apropiaţi, că faci rău prin purtarea ta. La început e mai greu dar dacă perseverezi să te auto-îndoctrinezi că orgoliul tău îţi poate distruge viaţa dacă nu îl controlezi, într-o zi ai să reuseşti. Să vrei e primul pas!
Apropo de John Nash, istoria sa e de-a dreptul fascinantă. Matematician, professor universitar la Princeton si castigator al premului Nobel in economie el a fost interpretat magistral de Russel Crowe în excepţionalul film “A Beautiful Mind”. Dacă nu l-ai vazut, acum e momentul să o faci!
Psiholog Cezar Laurenţiu Cioc
Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti