Vorbim cu Valeriu Gheorghiță și despre adeverința de vaccinare, documentul medical anunțat pentru prima dată miercuri, după ultimele discuții ale specialiștilor din Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea. Coordonatorul campaniei naționale explică și dacă se vor face teste anti-COVID înainte de vaccinare sau dacă cei care au făcut deja boala mai trebuie să primească vaccinul.

Cele mai importante declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

Este sigur că pe data de 27 decembrie începe vaccinarea în România?

 • Nu este 100% sigur. Este o dată probabilă, care a fost avansată de oficialii europeni, în speranța în care toate țările din UE să înceapă vaccinarea în aceeași zi, în condițiile în care vaccinul va ajunge în fiecare țară până la acea dată.
 • Dacă ajunge pe 25-26 decembrie, atunci pe 27 vom livra și noi de la nivelul centrului de stocare – adică Cantacuzino – către primele spitale care vor primi aceste doze.

Un al treilea val de coronavirus ar afecta în vreun fel vaccinarea?

 • Nu. Pentru că activitatea de vaccinare se organizează în centre de vaccinare, centre care sunt înființate în unitățile medicale și în afara unităților medicale.
 • Activitatea de vaccinare își vede cursul ei mai departe de la momentul în care se vaccinează.

România este în al treilea val de coronavirus acum?

 • Nu pot să vă confirm această ipoteză. Avem în continuare un număr mare de cazuri în ficare zi, avem un număr mare de pacienți în terapie intensivă.
 • Nu este o situație epidemiologică favorabilă, dar nu aș putea spune că vorbim despre un al treilea val. Suntem într-o fază de platou, după restricțiile impuse, dar trebuie să vedem care va fi situația în perioada următoare.

E nevoie să te testezi COVID înainte să te vaccinezi?

 • Nu este nevoie. Va fi doar un triaj medical la momentul prezentării persoanelor la centrul de vaccinare.
 • Este important ca persoana să nu fie simptomatică, să nu prezinte febră la momentul la care se prezintă.
 • Datele din studiile efectuate nu au arătat probleme la persoanele care erau cu infecția asimptomatică la momentul înrolării în acele studii.
 • Și în acele studii, chiar dacă s-a făcut un triaj anterior înrolării, au existat totuși persoane care erau cu infecție în evoluție, asimptomatice.
 • Din punct de vedere al evoluției naturale a bolii, nu s-au înregistrat probleme de siguranță sau un risc medical aparte.  

Ar trebui să existe o distanță între vaccinul antigripal și anti-COVID?

 • Există o recomandare medicală cât se poate de clară ca să existe o perioadă de 28 de zile între cele două tipuri de vaccin.
 • Fie le faci împreună, fie se fac separat.
 • Dacă avem un istoric recent de vaccinare antigripală sau orice alt tip de vaccin, trebuie să lăsăm o perioadă de 28 de zile de la vaccinul anterior.

Cei care au avut coronavirus se mai vaccinează anti-COVID?

 • Se pot vaccina, nu există categoric o contraindicație de vaccinare pentru cei care au avut COVID.
 • Datele din studii arată că vaccinarea persoanelor care trecuseră prin această infecție a avut un efect de booster, un efect de creștere a răspunsului imun, ceea ce a crescut practic nivelul de protecție al fiecărei persoane.

Cei care s-au vaccinat deja în America sau Marea Britanie prezintă efecte adverse severe?

 • Nimic particular față de ceea ce știm, exceptând cele două cazuri din Marea Britanie care sunt cunoscute în opinia publică cu reacții alergice majore, dar acestea au fost înregistrate la persoane care aveau antecedente de șoc anafilactic și care purtau asupra lor seringi umplute cu adrenalină.
 • Practic, erau persoane cu un profil de risc crescut de a dezvolta reacții alergice majore.
 • Când vine vorba de persoanele cu istoric de șoc anafilactic, trebuie să fim extrem de precauți atunci când indicăm orice tip de vaccinare, nu doar vaccinul împotriva COVID-19.

Despre adeverința de vaccinare:

 • Este firesc ca o persoană care vine într-un centru de vaccinare și beneficiază de vaccinare, să aibă un document care atestă ziua în care a fsot vaccinată, tipul vaccinului care i s-a administrat, lotul din care provine și schema de vaccinare.
 • Pe acea adeverință va exista un cod unic de înregistrare în Registrul Național al Vaccinărilor.
 • Motivul pentru care eliberăm această adeverință este unul cât se poate de medical și corect: dacă persoana respectivă se vaccinează în București și se află la Cluj, înregistrează o reacție adversă, trebuie să îi prezinte medicului o adeverință, să vadă care a fost tipul de vaccin administrat.

Cum decurg pregătirile pentru campania de vaccinare anti-COVID?

 • Pregătirile sunt extrem de accelerate la nivelul actual în toate cele trei etape importante: organizare, logistică medicală și partea de comunicare.
 • Noi considerăm că suntem în grafic cu activitățile, așa încât în momentul în care vom avea un vaccin în România, vom putea să demarăm efectiv activitatea de vaccinare, începând cu prima etapă, conform strategiei.

Mai multe state vorbesc de al treilea val al pandemiei și unele prelungesc măsurile restrictive în timpul sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou, după ce au avut creșteri alarmante ale numărului cazurilor noi de coronavirus.

România a depășit 570.000 de cazuri de coronavirus și se apropie de 14.000 de decese. Peste 80% dintre oamenii infectați s-au vindecat, iar în spitale erau internați miercuri aproape 12.000 de pacienți cu COVID, dintre care 1.267 în stare gravă, la Terapaie Intensivă. Alți aproape 55.000 de oameni confirmați cu COVID sunt în izolare la domiciliu sau în centre.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor înceapă campaniile de vaccinare pe 27 decembrie.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

Citeşte şi:

Ce este și ce va conține adeverința de vaccinare anunțată miercuri seară de autorități

Trei mărturii ale unor femei care timp de zece ani au fost abuzate sexual și psihologic de Morel Bolea. „Era foarte important să te îneci”

Morel Bolea, șeful organizațiilor din Iași devenite centre de abuz, neagă acuzațiile fetelor și amenință cu procese

Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
PARTENERI - GSP.RO
Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
Playtech.ro
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele