Numarul de reclamanti este insa foarte mic
Numarul celor care vin cu plangeri la OMFM este foarte mic. Anul trecut, din 60.000 de persoane trimise la lucru in strainatate, doar 70 au facut reclamatii, iar din acest numar numai 4 cazuri au fost confirmate.
Aurel Teodorescu, director OMFM, ne-a spus ca marea greseala a celor nemultumiti e ca nu fac plangere chiar in tara respectiva, la autoritatile romane, platite sa supravegheze respectarea drepturilor prevazute in contractul de munca. Este vorba de atasatii romani pe probleme de munca. „Fiecare persoana care e admisa primeste inainte de plecare adresele si telefoanele unde poate face reclamatii. Am avut si situatii in care, o data ajunsi in Spania, au facut scandaluri, si-au facut sindicat, si-au parat colegii sau i-au batut pe angajatori”.
Pentru cei care vor sa reclame in tara diverse probleme, OMFM a organizat un program de sesizari. Zilnic, la tel. 021/ 315.88.44, 0788.158.844 sau 021/312.46.70 se primesc recalmatii.
Se cauta muncitori necalificati
Numarul romanilor care vor pleca la munca in strainatate in acest an – Germania, Spania, Franta, Ungaria, Elvetia, Luxemburg – va fi mult mai mare decat anul trecut – estimeaza directorul OMFM, Aurel Tedorescu. „Romanii nostri sunt apreciati si au reusit sa stearga imaginea mancatorilor de lebede. Sunt foarte multi angajatori spanioli care prefera sa ia romani mai mult decat marocani sau polonezi. in baza de date a OMFM sunt acum 60.000 de persoane care asteapta sa plece, iar ofertele sunt in proportie de 70% pentru cei necalificati. De exemplu, pentru lacatusi mecanici n-am avut nici macar un singur post”.