„Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în raportul transmis, marți, de INSP.
Până în prezent, în România au fost descoperite 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină din 499 de secvențieri realizate, iar rata de confirmare este de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare: Institutul Catancuzino, Institutul Matei Balș, MedLife și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.
„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, se mai arată în analiza INSP.
Majoritatea cazurilor (95,6%) au fost identificate la persoanele peste 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.
Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro