De Adriana Oprea,

Institutul de Sănătate Publică a efectuat o analiza rapidă a cazurilor confirmate cu Covid 19 în România, în perioada 26 februarie – 29 martie 2020. Iată principalele concluzii ale experţilor:

  • Primul caz de infecţie confirmat a fost înregistrat în 26 februarie 2020. Din 10 martie, trendul a devenit ascendent, media cazurilor urcând până la 30, şi apoi dublându-se, la fiecare trei zile.
  • Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate până duminică, 420 (21,5%) au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinatate. Cea mai frecventă ţară de import a cazurilor este Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
  • Ponderea cazurilor de import e acum în scădere, dar în fiecare săptămână creşte numărul cazurilor de contact.
  • 47.5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în Romania, sau cu contacţii acestora.

A crescut numărul cazurilor la vârstnici

Media incidenţei cumulate la nivel naţional este de 8,77 cazuri la 100.000 de locuitori, iar cel mai afectat este judeţul Suceava.

  • 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani. A scăzut ponderea cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 ani, dar a crescut numărul de cazuri la grupele de vârstă 60-79 ani.
  • Din totalul de 1.950 cazuri de infectie Covid-19 confirmate până duminică, 127 se înregistraseră la grupa de vârstă de peste 80 de ani.
  • Vârsta medie a cazurilor decedate (n.r. – 43 până duminică) a fost de 66 de ani, toţi pacienţii având boli cronice asociate.
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
Recomandări
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
 

Cadre medicale infectate şi  focare apărute

16.2%

din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, iar infectarea în rândul acestei categorii a fost constantă în ultimele două săptămâni, se arată în analiza publicată de INS.

Experţii averizează că „deşi încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în Bucuresti, Suceava şi Hunedoara), modul de organizare a activităţii și protecţia personalului medical în unităţile sanitare nu s-a schimbat semnificativ”.

„Creşterea numărului de cazuri confirmate în rândul personalului medical a dus, la rândul ei, la cazuri de infecţie în comunitate.”

Analiza INS

În ultima săptămână, focarele apărute în spitale au dus la apariţia unui număr crescut de contacţi apropiaţi ce necesită a fi identificaţi şi monitorizaţi, spun specialiştii INS, iar acest lucru se reflectă în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%).

Citeşte şi:

Gânduri din ochiul furtunii COVID. Ce ne spune pandemia: nu suntem veșnici. Doar prezentul contează

Cifră oficială șocantă: 127 de cadre medicale de la Spitalul Județean Arad și-au luat concediu medical de la începutul COVID

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite