Câteva mii de persoane protestează în fiecare zi, în mai multe oraşe din Spania, după arestarea de marţi, 16 februarie, a rapperului de 32 de ani, condamnat la închisoare pentru insulte aduse monarhiei şi glorificarea violenţei, informează News.ro.
Pentru a treia noapte consecutiv, joi spre vineri, 19 februarie, protestele faţă de încarcerea Hasel care au avut loc în mai multe oraşe s-au soldat cu incidente violente.
Opt persoane au fost arestate la Barcelona şi cel puţin patru la Valencia, potrivit TVE.
În Barcelona, doi membri ai Mossos d’Esquadra, poliţia catalană, au suferit răni la cap din cauza pietrelor aruncate de manifestanţi, iar serviciile sanitare au îngrijit alte două persoane rănite.
Manifestaţii au avut loc şi în Tarragona, Sabadell şi Valencia. Containere incendiate, baricade, obiecte contondente şi curse stradale au fost câteva dintre elementele definitorii.
Demonstranţii au aruncat cu pietre, sticle şi petarde spre forţele de ordine, scandând sloganuri precum „Libertate pentru Pablo Hasel” şi „Moarte regimului spaniol”.
În Barcelona a fost atacat sediul cotidianului El Periódico de Catalunya şi mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi.
Preşedintele Executivului spaniol, Pedro Sánchez, a făcut vineri primele declaraţii cu privire la manifestaţiile din ultimele zile şi la incidentele care au avut loc. El a subliniat că Guvernul va acţiona cu „fermitate” şi „va face faţă oricărei forme de violenţă şi va garanta siguranţa cetăţenilor”, pentru că „violenţa este inadmisibilă într-o democraţie deplină precum Spania”.
Violenţa este inadmisibilă într-o democraţie şi nu există excepţii care să poată justifica violenţele. Violenta nu este o libertate, este un atac asupra libertăţii celorlalţi şi asupra democraţiei.
Pedro Sanchez:
Rapperul spaniol Pablo Hasel a fost arestat marţi, după ce se baricadase de 24 de ore în Universitatea din Lleida pentru a evita să execute o pedeapsă cu închisoarea.
Hasel trebuie să stea 9 luni la închisoare pentru că a vorbit în termeni laudativi despre terorism şi a calomniat monarhia şi instituţiile statului în mesaje publicate pe Twitter şi în versurile sale prin care ataca poliţia şi regele.
Poliţia catalană a pătruns în Universitatea din Lleida şi l-a arestat, după o zi de când el ajunsese acolo, însoţit de susţinători.
Cazul lui a reaprins în Spania dezbaterea privind dreptul la libera exprimare.
Mai mult de 200 de artişti, între care regizorul Pedro Almodóvar şi actorul Javier Bardem, au semnat o petiţie împotriva pedepsei primite de Hasel, în timp ce Amnesty International a spus că arestarea lui este o veste proastă pentru libertatea de exprimare în Spania.
Fotografii: EPA