Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege într-o sesiune extraordinară cu 131 de voturi pentru, 117 împotrivă și 6 abțineri. Legea urmează acum să fie dezbătută și votată de Senat. Dacă va trece și de Senat, Argentina va deveni una din primele țări majore din America de Sud care va legaliza avortul.
În prezent, avortul este legal în Argentina doar în cazul unui viol sau dacă viața mamei este pusă în pericol de sarcină, iar legea propusă ar legaliza avortul în toate cazurile dacă este făcut în primele 14 săptămâni ale sarcinii.
Argentina, recunoscută drept una din cele mai religioase țări din lume, a înregistrat o creștere graduală a agnosticismului în ultimii ani.
Deși actualul guvern Peronist susține puternic legea, administrația conservatoare din 2018 condusă de președintele Macri s-a opus legalizării avortului.
Accesul femeilor la avort, o problemă mondială
În luna octombrie, Polonia, țara cu una dintre cele mai dure legi antiavort din Europa, a interzis aproape în totalitate întreruperile de sarcină.
Astfel, Curtea Constituțională a Poloniei a decis ca avortul să fie permis doar dacă viața mamei este în pericol, riscă să nască un copil grav bolnav sau sarcina este rezultatul unui viol.
La câteva zile după decizia Curții Constituționale, sute de mii de oameni din Varșovia au ieșit în stradă pentru a sancționa faptul că Tribunalul Constituţional a limitat, printr-o decizie, regulile deja restrictive privind avortul.
În urmă cu două luni, Statele Unite au semnat chiar luna trecută o declarație antiavort, împreună cu alte 32 de țări, printre care Brazilia, Egipt, Ungaria și Belarus.
În România, ginecologii din 60 de spitale publice refuză avortul din motive ce țin de religie, de infrastructura medicală sau de lipsa decontării serviciului de către Casa de Asigurări de Sănătate.
Foto: Epa