MENIU CAUTĂ
13 Ian. 2018 21:00 , de Valentina Postelnicu

Atunci și Acum: Ludovic Orban, de la trubadur la liderul Opoziției în România

Distribuie

Atunci și Acum: Ludovic Orban, de la trubadur la liderul Opoziției în România. Președintele Partidului Național Liberal a fost ministru al Transporturilor, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzică, și a preuat șefia celui mai mare partid liberal, după Alina Gorghiu și Raluca Turcan.

La congresul din 17 iunie 2017, Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL, fiind votat de aproape 80% din delegații liberali prezenți la congres. Orban primea susținerea partidului după ce dosarul său de corupție a fost demontat în justiție, unde a primit achitare, în primă instanță.

Ludovic Orban are rădăcini maghiare; Inginerul devenit redactor

Ludovic Orban s-a născut la data de 25 mai 1963, în municipiul Brașov, într-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română. Este fratele mai mic al lui Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism si fost ministru.

A terminat Liceul „Andrei Șaguna' din Brașov și a absolvit cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov (1988).

Ludovic Orban a lucrat ca inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc” (1988-1990), inginer tehnolog la „Tractorul Brașov” (1990-1991) dar și redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” (1991-1992).

În 1992 devine membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT). a fost ales din partea acestui partid în posturile de consilier local în Consiliul Sectorului 3 București (1992-1996) și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București (1996-1997), demisionând din ultimul post în anul 1997. După fuziunea PL’93 cu PNL, Ludovic Orban devine membru în Consiliul Național al PNL,  membru al Biroului Permanent Central al PNL și președintele PNL București, din 15 noiembrie 2002.

În 2007, Ludovic Orban a fost numit în funcția de ministru al transporturilor în Guvernul Tăriceanu, pe care a îndeplinit-o până la încheierea mandatului acestui guvern, la 22 decembrie 2008.

În urma congresului extraordinar al PNL din 2009 a fost ales prim-vicepreședinte al PNL.

Dosarul penal care i-a distrus șansele de a candida la Primăria Capitalei

Ludovic orban a fost anunțat în 2016 candidat al PNL la alegerile pentru primăria Capitalei, urmând să se bată cu Gabriela Firea. Înainte de începerea campaniei, Direcția Națională Anticorupție a dispus urmărirea penală și controlul judiciar pe 60 de zile a lui Ludovic Orban, sub acuzația de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite.

Procurorii spuneau că Ludovic Orban ar fi cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro pentru a acoperi cheltuielile campaniei electorale aflată în desfășurare la momentul respectiv. În urma acestui eveniment, Orban s-a retras din cursa electorală.

Ulterior, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban în luna ianuarie 2017 dar decizia nu este definitivă.

Orban și accidentele rutiere: Cum l-a fotografiat Victor Ponta

În decembrie 2007, Ludovic Orban a fost implicat într-un accident de circulație. El a plecat de la locul accidentului și s-a prezentat la sediul Poliției abia după aproape 30 de ore. Martori oculari au declarat că în accident ar fi fost acroșata și o femeie care se afla pe trotuar, iar Orban ar fi plecat apoi cu victima.

În februarie 2008, procurorii au stabilit că Ludovic Orban a lovit 'ușor' o fată în timpul accidentului, dar a fost găsit nevinovat deoarece minora lovită nu a avut nevoie de mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale, așa cum prevede lege.

În 2015, fost implicat într-un nou accident de circulație. El s-a răsturnat cu mașina în localitatea Sârca. La fața locului s-a deplasat un echipaj de Poliție. Accidentul nu s-a soldat cu victime, însă autoturismul a fost avariat. Ludovic Orban a povestit cum s-a produs accidentul: într-o curbă a pierdut controlul volanului şi autoturimsul a ajuns cu roţile în sus, în afara şoselei.

„Spre deosebire de restul părților de carosabil, în viraj, în zonă era un fel de mâzgă. A intrat în derapaj mașina, a derapat înspre sensul opus, din care veneau mașini', a spus parlamentarul.

„Nu am avut viteză, cred că am avut o viteză aproape la limita legală, în jur de 65-70 de kilometri', a adăugat Ludovic Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL venea de la Iaşi, acolo unde fusese, împreună cu liberalii, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu mai mulţi membri ai Guvernului, la sărbătorirea Unirii Principatelor, şi se afla în drum spre Focşani, pentru a doua festivitate a Micii Uniri. Tot spre Foşcani a plecat după prânz şi coloana oficială a premierului Victor Ponta, urmând să ajungă în Vrancea la ora 16.00.

Orban a relatat ulterior că premierul Victor Ponta, aflat în trecere, s-a oprit „şi a făcut o poză” plecând apoi spre Focşani.

Ludovic Orban și pasiunea pentru muzică

Orban este căsătorit și are un copil, Tudor. Are ca hobby-uri bridge-ul, șahul dar și cântatul la chitară, el apărând în mai multe înregistrări de televiziune cântand la chitara sau interpretând arii de operetă ori melodii populare. De altfel, liderul PNL cântă la banjo, dar și dansează pe ritmuri tribale şi îl relaxează să privească florile.

În vara anului trecut, a cântat 'Aşa-i românul', pe o scenă la Zilele comunei Ciurila, judeţul Cluj, alături de cântăreţul de muzică populară Ovidiu Purdea Someş şi de alţi solişti.

Orban a urcat pe scena unde se desfăşura un spectacol artistic şi a primit un microfon din partea cântăreţului de muzică populară Ovidiu Purdea Someş, după care preşedintele PNL a cântat 'Aşa-i românul' alături de acesta şi de mai mulţi solişti.

'Am cântat pentru că am fost invitat şi pentru că m-am angrenat în această foarte frumoasă melodie reprezentativă pentru spiritul românesc', a spus, la final, Ludovic Orban.

Citește și: VIDEO/ Fost ministru al Justiției: Penitenciarele din Ploiești şi Târgu Jiu ar trebui demolate

Loading...
Comentarii