Romania este pe primele locuri in lume la fraude informatice, iar orasul valcean Dragasani a ajuns deja pe un loc fruntas la densitatea de hackeri pe metru patrat. Intregul sistem informatic occidental a fost dat peste cap in doar cativa ani de ‘intreprinzatorii’ fara scrupule ai Romaniei, care au invatat rapid sa fure cu ajutorul computerului.
Un hacker din Dragasani, care acum un an a lasat trecutul infractional in urma, si-a intemeiat o familie si s-a mutat in Ramnicu Valcea, ne-a povestit, sub protectia anonimatului, cum poti castiga bani cu un calculator si putina imaginatie.
Sumele furate sunt investite
‘Exista multe feluri de a fura cu ajutorul Internetului, prin anonimat. Unul e cu ajutorul conturilor de card (CC-uri). Se presupune ca tranzactiile sunt securizate, dar hackerii dotati cu scule performante pot fura datele conturilor: numarul de cont de card, numele si prenumele posesorului, adresa completa, felul cardului si alte date care mai sunt inscrise in banda magnetica a cardului bancar ce poate inmagazina echivalentul a 20.000 de pagini word. Cunosteam indivizi care detineau aproape 3.000 de CC-uri, fiecare cu minimum 5.000 $. Gandi-ti-va cat se aduna daca iei cate 50 – 100 $ din fiecare o data la cateva zile sau saptamani’, spune tanarul de 27 de ani.
‘Pe Internet exista site-uri unde, in schimbul unei sume, poti sa iti faci un cont si o firma cu angajati. Apoi, inchei diferite „afaceri” chiar daca ele nu exista: vinzi vapoare, cladiri, fabrici, orice. Asa au vandut pana si camasa de noapte a lui Vlad Tepes, cearsaful pe care a dormit printul Charles in vizita sa la Manastirea Hurezi, Prefectura Valcea, Primaria Dragasani, Consiliul Judetean si statui. Vrei sa vinzi, spre exemplu, un iaht. Cauti o poza cu un vapor scump, pui niste date care sa ateste ‘existenta’ lui in curtea ta, pui o taxa de inscriere la licitatie – sa zicem 1.000 $, dai un cont (facut in prealabil) si astepti sa se inscrie cineva. Sunt multi care vor sa cumpere iahtul cu aproape 10.000 $. Dupa cativa ani de activitate, multi dintre hackeri investesc mult in orasul lor: isi construiesc case, vile, isi cumpara masini de lux’, incheie fostul hacker din Dragasani.
Infractiunile din tara, in presa straina
Aproape 70% dintre ‘hotii virtuali’ sunt cunoscuti de politisti si serviciile secrete straine, insa cercetarea si demonstrarea culpabilitatii acestora e un proces care dureaza, de regula, cativa ani. Potrivit The Sunday Times, impostorii din Dragasani contacteaza un membru eBay, pe care il convinge sa cumpere obiecte fictive, folosind metode de plata care nu ii permit acestuia sa isi recupereze banii.