UPDATE ora 11:00: Ministrul Bogdan Aurescu a fost audiat timp de o oră în Parlament.
„Am prezentat demersurile pe care România le-a făcut în plan politico-diplomatic în toată această perioadă. Am discutat despre necesitatea continuării demersurilor în vederea dezescaladării pentru a obține o detensionare a situației de securitate. Este nevoie să continuăm să promovăm dialogul pentru a obține aceste obiective și în egală măsură este nevoie să fim pregătiți în situația în care vom ajunge la un conflict”, a declarat Bogdan Aurescu, la finalul audierilor în Parlament.
Acesta a vorbit și despre situația de la Ambasada României la Kiev.
„În ce privește Ambasada României la Kiev avem 15 oameni, este deplin funcțională. Am retras doi membri care sunt deja în România. Nu este nevoie de o reducere suplimentară a personalului. Toate ambasadele au aceeași logică de funcționare în acest moment”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Ministrul de externe a mai precizat că este nevoie de o retragere completă a trupelor rusești de la granița cu Ucraina:
„Așa cum spunea secretarul general al NATO ieri, deocamdată ce vedem este că echipamentele rămân pe loc. Anul trecut a fost un mare exercițiu militar executat de Rusia și atunci a existat o retragere a unor trupe, dar echipamentele au rămas pe teren și sunt și astăzi”, a mai punctat Aurescu.
Ministrul de externe a mai spus că România, ca stat membru NATO, beneficiază de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea.
Audierea ministrului din Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a început la ora 9.00.
„Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică”, a declarat Bogdan Aurescu azi, potrivit Agerpres.
El a arătat că acesta „este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate”.
„Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a mai spus și Bogdan Aurescu, la începutul audierilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro