„După 13 ani, în sfârșit, România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Ministerul de Interne a anunțat tot miercuri seară, 27 decembrie, că „materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor statelor membre UE, demers procedural care se va continua și mâine, 28 decembrie 2023”.
Acum urmează votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre UE (COREPER), compus din ambasadorii statelor UE, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.
Deocamdată nu există un calendar pentru intrarea completă a României în Schengen, adică momentul când vor fi ridicate și frontierele terestre. Austria este în acest moment inflexibilă, iar surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că eliminarea controalelor la granițele terestre nu este așteptată mai devreme de 2025.
Ce a cerut Austria pentru Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 9 decembrie că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu s-a referit însă și la frontierele terestre, pentru că România nu este oficial membră Schengen.
Viena a pus și trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus pe 13 decembrie că nu crede că Austria va ceda curând în privința intrării complete în Schengen. „Mai e cale lungă, e nevoie de multe negocieri”, a transmis șeful statului, aflat la Bruxelles.
Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 31.12.2023, 13:11
Vă îmbătați cu apă rece acolo Au interese la porți unde n au interes n o să vedeți