Mergi direct la conținut »
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Avocații și notarii de top au primit cadou câte 5.000 de euro prin Revoluția fiscală, în timp ce angajații part-time vin cu bani de acasă ca să plătească taxele la stat
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Avocații și notarii de top au primit cadou câte 5.000 de euro prin Revoluția fiscală, în timp ce angajații part-time vin cu bani de acasă ca să plătească taxele la stat

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Avocații și notarii de top au primit cadou câte 5.000 de euro prin Revoluția fiscală, în timp ce angajații part-time vin cu bani de acasă ca să plătească taxele la stat

Revoluția Fiscală a lăsat în buzunarele avocaților și contabililor cu venituri mari peste 5.000 de euro de persoană, scrie Ziarul Financiar, care citează compania de consultanță KPMG. 

De Daniel Ionașcu,

Mai exact, un avocat sau un notar care a avut în anul 2017 venituri de 100.000 de euro plătea contribuții și taxe de 13.000 de euro.

La aceleași venituri de 100.000 de euro, un avocat sau notar plătește în 2018 taxe și contribuții de 7.500 de euro. Astfel, rămân economii de peste 5.500 de euro.

Puși să vină cu bani de acasă

Situația vine în contextul în care Revoluția Fiscală a dus la tot felul de ciudățenii, cum ar fi cea că angajații cu contracte part-time trebuie să vină cu bani de acasă pentru a plăti taxe la stat.

Mai multe astfel de cazuri au apărut recent în presă. Unul dintre acestea este cel al Danielei Zăvelcă, angajata unei grădiniție din Roșia de Amaradia, județul Gorj, după cum scria zilele trecută publicația locală Pandurul. Aceasta este îngrijitoare cu un sfert de normă și a aflat că trebuie să vină cu bani de acasă pentru a avea serviciu!

Acest lucru se întâmplă din cauză că au fost trecute în sarcina angajaților contribuțiile sociale, iar la contractele part-time acestea sunt calculate prin raportare la salariul minim pe economie, nu la suma exactă câștigată.

Experții în fiscalitate au avertizat încă de la finele anului trecut că așa ceva se va întâmpla.

Statul încurcă ițele, dar nu știe să rezolve

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să rezolve această situație a angajaților de la stat, dar nu poate reglementa problema celor din mediul privat deoarece acestea sunt contracte semnate între alte părți, a declarat ieri Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Close
Închide
  Close