Putini dintre cei care au probleme cu bautura au curajul sa recunoasca acest lucru. Desi in nomenclatorul OMS alcoolismul este considerat o boala, in Romania nu exista sectii sau medici specializati in aceasta maladie, pacientii fiind preluati, in general, de spitalele mari de psihiatrie. Din 1993 organizatia Alcoolicii Anonimi (AA) ii aduce pe linia de plutire pe cei ce vin sa-i ceara sprijinul.
AA este o comunitate de barbati si femei care isi impartasesc experienta, incercind sa-si rezolve problemele grave cauzate de alcoolism. Singura cerinta pentru participare este dorinta de a inceta sa bea. Nu se percep taxe si nici cotizatii. “Alcoolismul este o boala, explica Nicu, acum abstinent. Alcoolicul nu recunoaste ca este dependent. La numarul de urgenta 0744921570 poate suna oricine vrea sa se lase de baut”. Narcisa vrea sa-si ajute iubitul care bea. S-a imprietenit cu toti amicii AA si a invatat sa se cunoasca ea insasi mai bine. Înainte si dupa fiecare sedinta spun rugaciuni si citesc acatistul Potirului Nesecat. Sunt aparati de Maica Domnului. La sfarsitul intalnirilor zic toti: “Doamne, daruieste-mi seninatatea sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curaj sa le schimb, acolo unde pot si intelepciunea de a sti sa le deosebesc!”.
Corina, Ionut, Vali, Gica sau Ilie sunt oameni care stiu ce inseamna durerea, disperarea, singuratatea, frustrarea. De mii de ori au spus: “Maine nu mai beau!”. Dar a doua zi, mana se ducea singura dupa sticla de votca, din reflex. Au incercat zeci de metode: fitoterapie, hipnoza, acupunctura, internari repetate la dezalcoolizare. Nimic. Intr-un tarziu, viata le-a dat o sansa, iar aceasta s-a numit “Alcoolicii Anonimi”. Membrii comunitatii provin din toate mediile sociale. Au grave probleme de sanatate din cauza bauturii. Alcoolul a insemnat pentru ei saracie, violenta, boala, destramarea familiilor, pierderea locului de munca.
Moartea zambeste dintr-un pahar
Acum, teama lor e sa nu bea primul pahar. E suficient unul ca sa urmeze al doilea, al treilea. Un pahar din care zambeste moartea, parsiva.
„Ma numesc Vali si sunt alcoolic!”
Sedintele incep cu “Tatal Nostru”, pe care alcoolicii il rostesc stand in cerc. Printre cei care iau cuvantul este si Vali din Bucuresti: “Ma numesc Vali si sunt alcoolic!” Ceilalti raspund: “Salut, Vali!” Aceasta e fraza de inceput. “Înainte sa ajung aici beam doi litri de votca pe zi, bere, lichior si vin, amestecate, spune Vali. Nu mai stiam cand e zi si cand e noapte. Mi-am pierdut slujba, familia, era cat pe ce sa raman si fara casa. Fosta sotie s-a spanzurat. Ma simteam un neinteles si dadeam vina pe cei din jur. Abia cand am ajuns la spital si de acolo la AA, am inteles ca vinovatul sunt eu.”