Numărul total oficial al deceselor provocate de coronavirus în lume a depășit 3 milioane, potrivit unei statistici realizate de Universitatea John Hopkins și publicate sâmbătă.
Numărul global al morților COVID este în acest moment mai mare decât cel al locuitorilor Bucureștiului spre exemplu și aproape egal cu cel rezidenților din Kiev sau din întreaga zonă metropolitană a Lisabonei.
Iar cifra reală este cel mai probabil mult mai mare, asta ținând cont de faptul că unele guverne au ascuns realitatea sau pur și simplu nu au reușit să diagnosticheze toate cazurile, mai ales în primele faze ale pandemiei, scrie AP.
„Aceasta nu este situația în care am fi vrut să fim la 16 luni de la debutul pandemiei, ținând cont că avem metode dovedite de control”, a spus Maria Van Kerkhove, o oficială a Organizației Mondiale a Sănătății.
Cele mai afectate țări, din punct de vedere al numărului de decese COVID, sunt SUA, cu peste 550.000 de morți, Brazilia, cu peste 360.000 de morți, Mexic, cu peste 200.000, India, cu peste 175.000, și Marea Britanie, cu peste 125.000.
În prezent, numărul deceselor zilnice este iarăși unul mare. În jur de 12.000 de oameni mor în fiecare zi de COVID. Numărul infectărilor a ajuns și el la 700.000 pe zi, creșterea epidemiei fiind alimentată de apariția noilor variante ale virusului.
Doar Brazilia, unde sunt confirmate mai bine de 3.000 de decese COVID în fiecare zi, reprezintă în jur de un sfert din viețile pierdute în lume în ultimele săptămâni, din cauza virusului.
Sistemul sanitar din țara sud-americană este în pragul colapsului, iar campania de vaccinare merge foarte încet.
A fost nevoie de opt luni pentru ca omenirea să atingă pragul de un milion de decese COVID, într-un moment în care multe țări aplicau încă măsuri stricte pentru controlul pandemiei.
Apoi, al doilea milion a fost atins după mai puțin de patru luni de zile. Al treilea milion a fost atins în doar trei luni, scrie Deutsche Welle.
Obstacole pentru campaniile de vaccinare
O speranță o reprezintă campaniile de imunizare. Când omenirea a depășit pragul de două milioane de decese COVID în ianuarie, acestea abia începuseră.
Acum, vaccinarea a început în peste 190 de țări și chiar a avansat rapid în unele state.
Există însă numeroase obstacole. În primul rând, oferta limitată de vaccinuri, care afectează în mod disproporționat statele sărace.
La nivel global, 87% din dozele de vaccin produse au fost distribuite către statele bogate. În vreme ce unul din patru oameni din statele bogate a primit vaccinul, în cele cu venituri mici, raportul este de unul din 50 de oameni.
Statele care se bazează pe schema umanitară COVAX au primit o veste proastă după ce India, care fabrică vaccinul AstraZeneca, a anunțat o limitare a exporturilor.
În jur de 60 de țări cu venituri mici ar putea să nu mai primească alte doze până în iunie, potrivit unor estimări. COVAX, programul coordonat de ONU, a livrat până acum 40 de milioane de doze în peste 100 de țări, suficient
doar pentru a vaccina 0,25% din populația globului.
În plus, SUA și UE au suspendat vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, din cauza unor posibile efecte secundare. După problema similară cu AstraZeneca, unii oameni au dezvoltat o reticență în fața acestor vaccinuri.