Ca și, în loc de ca

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne exprimăm este să folosim sintagma ca și în loc de ca, pentru a evita, astfel, cacofonia.

Ce este cacofonia

Cacofonia reprezintă un efect acustic dezagreabil, rezultat din repetarea sau combinarea sunetelor ori silabelor în cuvânt sau în frază.

Cuvântul cacofonie provine dintr-o îmbinare a prefixului grecesc kak- (de la kakos, care înseamnă „rău”) cu phōnē- voce/sunet, deci înseamnă, în esență „sunet rău”. Pentru cei mai mulţi vorbitori de limba româna, cacofonia este rezultatul asocierii unor silabe precum că, când, că, ce, dar cacofonia se referă şi la alte alte sunete repetate deranjant.

Cacofoniile sunt în mod deosebit evitate de vorbitori, mai ales în vorbirea sau scrierea îngrijită, considerând că astfel de succesiuni de sunete stânjenesc transmiterea corectă a mesajului prin crearea unei asociații de sensuri nedorite. De asemenea, sunt evitate și atunci când estetica mesajului este una foarte importantă.

Cu toate acestea, cacofonia nu este o greșeală gramaticală în sine în limba română.

Totuși, atunci când folosim ”ca și” într-un context greșit, tocmai pentru a evita cacofonia, acest lucru poate fi cu adevărat considerat o greșeală gramaticală și de exprimare.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Prin urmare, este nevoie să găsim alte modalități pentru a evita cacofonia, fără a folosi sintagma ”ca și”.

Spre exemplu, este posibil ca, pentru a evita o cacofonie de genul ”ca candidat”, să spunem ”ca și candidat”. O variantă corectă ar putea fi în acest caz – ”în calitate de candidat”.

Când folosim corect „ca și”

Folosirea ca și este corectă atunci când introduce un termen al unei comparații de egalitate.
Spre exemplu – Dan, ca și Laurențiu, pictează foarte frumos/ Miruna vorbește clar, ca și colega ei, Delia.

De asemenea, construcția ca și poate fi folosită atunci când exprimă un fel de aproximare, cum ar fi: Lucrarea aceasta este ca și terminată/ Contribuția lui este ca și inexistentă.

O altă situație în care utilizarea ca și este corectă, ar fi, potrivit republica.ro, atunci când sintagma este sinonimă cu locuțiunea conjuncțională precum și: „Observațiile, ca și sugestiile l-au ajutat să îmbunătățească lucrarea”.

Alte greșeli comune în limba română

Vroiam/voiam Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a voi” este voiam. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a vrea” este vream.

Datorită” și „din cauza”: Spunem datorită când ne referim la o întâmplare fericită. Un mijloc prin care cineva a obținut ceva sau datorită căruia s-a întâmplat ceva bun. Nu se poate vorbi despre „un accident datorită vitezei”, ci doar „un accident din cauza vitezei”.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Decât/doar: Adverbele nu se pot folosi unul în locul celuilalt. Decât este folosit doar lângă verbele la formă negativă; Se folosește decât atunci când propoziția începe cu NU. Ex: Nu am decât 5 lei. Doar este folosit lângă verbele în formă afirmativă.

Care/pe care: Renunțarea la prepoziția „pe” din acuzativul cu prepoziție „pe care” este una dintre cele mai răspândite greșeli. Corect este: „Cartea pe care mi-am cumpărat-o”, și nu „Cartea care am cumpărat-o”.

Odată/ o dată: Odată este adverbul cu mai multe sensuri „cândva”, „concomitent„; O dată este construcția formată din numeralul „o” (una) și substantivul „dată” (situație în care se petrece ceva) și indică o enumerare (o dată, de două ori).

Ei însuși /ele înșiși: Folosirea greșită a pronumelor de întărire este foarte frecventă. Ele înșiși este greșit, pentru că „înșiși” se referă la ei – bărbați/masculi. Însele este pronumele corect de folosit cu „ele”, persoana a III-a plural.

Vezi și- Cum se scrie corect? Află imediat dacă faci greşeli gramaticale

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.