Ieri, premierul Emil Boc a tăiat toate speranţele românilor că măsurile de austeritate se vor “îndulci”. El a anunţat că aproape toate veştile rele de până acum vor intra în vigoare, sub denumirea de “restrângerea unor drepturi pe perioadă determinată”… până pe 31 decembrie 2010. În consecinţă, mai multe categorii de români vor avea de suferit şi se vor afunda în sărăcie.
După ce a făcut “anunţul negru”, Boc a venit şi cu câteva veşti bune – nu vor fi afectate salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă de 350 de lei şi nici venitul minim garantat. Cât despre soarta companiilor de stat, care ar fi trebuit să contribuie la buget cu o taxă de solidaritate de 25% din salarii, va fi subiectul unor hotărâri de guvern.
România, complet blocată pe 31 mai
De pe data de 31 mai, România va fi blocată! Trenurile, autobuzele şi metroul nu vor circula. Operaţiile vor fi amânate, iar examenele naţionale vor fi în pericol. Acestea vor fi efectele celei mai mari greve de după Revoluţie!
Profesorii, funcţionarii publici, angajaţii din sănătate, cei din transporturi şi din CFR vor intra pe 31 mai în grevă pe termen nelimitat. Acestora li se vor adăuga, pe 1 iunie, Metrorex şi RATB. Cei mai afectaţi vor fi elevii claselor a XII-a, care de pe data de 31 mai până pe 4 iunie ar trebuie să susţină examenul de bacalaureat la limbi străine. Pe de altă parte, trenurile vor rămâne în gări, iar troleibuzele, tramvaiele şi autobuzele din Bucureşti nu se vor mişca pe 1 iunie! Tot luni, pe 31 mai, vor intra în grevă şi angajaţii din sănătate, însă medicii vor asigura 30% din personal. Cu toate astea, multe operaţii vor fi reprogramate. (Nicolae Oprea)
Şi puşcăriile intră în grevă
Sindicatele din penitenciare (n.r. – circa 11.000 de membri din cei 12.500 de salariaţi) vor participa la toate acţiunile organizate de Confederaţiile Sindicale împotriva măsurilor anunţate de Guvern şi de Preşedinţie. În ziua grevei, angajaţii din sistemul penitenciar vor asigura doar paza puşcăriilor şi supravegherea deţinuţilor.
Pe timp de criză, băncile fac rost de bani din comisioane
Pentru că de mai bine de un an creditarea e aproape blocată pe piaţa din România, băncile nu pierd ocazia “să ardă” clienţii care le trec pragul, impunându-le diferite comisioane. Comisionul de administrare, de închidere a contului ori cel de depunere de numerar sunt doar câteva din “taxele” pe care le achită românii, şi care, în multe cazuri, fac băncile să supravieţuiască crizei. (Mihaela Barbu)
Impozite duble pentru românii cu mai multe case
Persoanele care au mai multe case vor plăti, de la 1 iunie, impozite duble sau chiar triple, în funcţie de numărul proprietăţilor pe care le deţin.
Impozitele pe proprietate vor fi de două ori mai mari faţă de valorile actuale pentru persoanele care au una sau două locuinţe neînchiriate, în afara celei de domiciliu, în timp ce pentru trei case deţinute în afara celei în care locuiesc va fi o taxă de aproape trei ori mai mare decât în prezent. Creşterile rezultă din proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal.
Documentul prevede că dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul se majorează cu 30% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua şi cu 200% pentru cea de-a treia şi următoarele.
În prezent, în baza Codului fiscal, cea de-a doua proprietate este impozitată în plus cu 15%, cu 50% a treia şi cu 75% de la a patra în sus.
Iată cât se plăteşte în plus
De exemplu, pentru un apartament în centrul Capitalei, în suprafaţă de 60 mp, proprietarul care are domiciliul acolo achită un impozit anual de aproape 109 lei, scrie Evenimentul zilei. Dacă această locuinţă este a doua proprietate şi nu este închiriată, impozitul va creşte de la circa 125 de lei la aproape 142 de lei. Dacă e a treia proprietate, impozitul va fi de 218 lei, comparativ cu 163 de lei, cât e în prezent, iar dacă e a patra proprietate, impozitul va fi de 327 de lei, faţă de circa 191 de lei.