„Bomba a explodat” imediat dupa ora 13.00, a anuntat Nicholasa Brown, in legatura cu testarea bombei de tip MOAB (Massive Ordnance Air Blast – munitie grea cu suflu puternic), supranumita „mama tuturor bombelor” (mother of all bombs- MOAB), avand putere de distrugere echivalenta cu cea a unei bombe nucleare de dimensiuni mici.
„Aceasta bomba nu este de neglijat”, a subliniat secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, in timpul unei conferinte de presa. Bomba depaseste puterea celei de tip BLU-82, care cantarea 6,8 tone si era supranumita „daisy cutter”, care pana acum era considerata cea mai mare bomba clasica din lume si cea mai puternica arma conventionala americana. Bomba dispune de un sistem de pozitionare globala (GPS) si, din cauza greutatii sale, nu poate fi lansata decat din avioane cargo de mare capacitate, de tip MC-130 sau C-17. Din cauza impactului si a exploziei devastatoare care urmeaza, in zona respectiva se creeaza un nor de resturi si vapori ca in cazul unei explozii nucleare.
„Folosirea acestei bombe poate avea efecte devastatoare asupra fortelor terestre, fiind o arma psihologica”, a declarat Jake Swenson, purtatorul de cuvant al bazei militare americane. Seful Statului Major al fortelor americane, generalul Richard Meyers, a refuzat marti sa comenteze daca aceasta bomba ar putea fi folosita la un eventual razboi impotriva Irakului. „Desigur ca tot arsenalul de care dispunem si tot ceea ce este pe cale de a fi produs ar putea fi utilizat” in cazul unui razboi, a adaugat Meyers, in timp ce Rumsfeld a dat de inteles ca Statele Unite incearca prin toate mijloacele sa faca presiuni asupra Irakului. „Capacitatile coalitiei trebuie sa fie intr-atat de vizibile si evidente incat armata irakiana sa isi piarda curajul de a se confrunt acu noi, iar Saddam Hussein sa fie stimulat sa plece, evitand un conflict militar”, a explicat Rumsfeld.
Analistii militari considera ca, datorita capacitatii noii arme de a penetra ziduri de beton de zeci de metri grosime, bomba ar putea fi folosita pentru atacarea buncarelor in care se afla centrele de comanda ale armatei irakiene.
In ceea ce priveste bomba BLU-82, „sora” mai mica a noii arme, aceasta a fost folosita in Vietnam pentru a distruge vegetatia, creand spatii pentru aterizarea elicopterelor, dar si in timpul Razboiului din Golf, pentru a distruge campurile minate. In Afganistan, bomba a fost folosita pentru distrugerea pesterilor, in lupta impotriva talibanilor. Proiectarea bombei MOAB a inceput anul trecut, in laboratoarele de cercetare Eglin. (Daniela Tuchel, Calin Stroila)
SUA s-au declarat, marti, deschise in privinta posibilelor modificari ale proiectului de rezolutie care stabileste data de 17 martie pentru dezarmarea Irakului, precizand ca structura generala nu va fi modificata. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a explicat ca au loc discutii privind eventuala „amanare cu putin timp” a termenului limita de 17 martie prevazut in actualul proiect de rezolutie, precum si introducerea „unor sarcini clare” pe care Irakul trebuie sa le indeplineasca pentru a dovedi ca doreste sa se dezarmeze. Boucher considera ca o noua amanare de 30-45 de zile, asa cum au propus sase membri nepermanenti, este „prea lunga”.
SUA sunt gata sa declanseze razboiul impotriva Irakului, daca va fi necesar, chiar fara sprijinul Marii Britanii, a declarat, marti, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. „Daca doresc sa participe, atunci sunt bineveniti. Daca nu pot sa participe, nu este nici o problema”, a declarat Rumsfeld.
Autoritatile americane care vor guverna provizoriu Irakul si vor asigura ajutor umanitar vor incredinta armatei irakiene misiuni importante in domeniul reconstructiei, a declarat un responsabil militar de rang inalt din cadrul Pentagonului. Dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein, „irakienii liberi”, stabiliti in Occident, vor avea si ei un rol de jucat in reconstructia tarii.