Nu mică le-a fost mirarea bucureştenilor care au colindat, ieri, pieţele din Capitală în speranţa că vor găsi acolo brânza sau laptele autohtone pe care le cumpărau direct de la producători. Nu au mai găsit nici urmă de produse lactate de la ţărani, ba mai mult, aproape toate halele erau cu lacătul pe uşă.
“A rămas hala goală, pentru că ţăranii nu s-au pregătit din timp cu etichete sau ambalaje şi se tem de amenzile mari”, ne-a spus Camelia Oprea, o femeie care spăla vitrinele din hala de lactate din piaţa Matache.
Noile reglementări, care se aplică de ieri, prevăd că brânza trebuie ambalată, iar pe etichetă trebuie să fie trecut atât producătorul, cât şi informaţii privind locul şi data fabricaţiei. De acum, laptele se va vinde numai în recipiente de sticlă, cu eticheta cu data la care a fost muls şi cu numele producătorului.
Ciobanii, obligaţi să îşi facă etichete pe calculator
Miron Zecheru (foto) este un cioban din Braşov care susţine că nu-i este frică de “porunca” de la minister şi nici de etichete. Dacă ciobanii pot să alunge urşii de la oi, ce mare brânză să facă o etichetă pe calculator!
“O să fac eticheta pe calculator. Sunt automate d-astea care fac cărţi de vizită. Dai trei lei şi iei trei hârtii. Problema noastră mare e că nu-s ciobani şi n-ai cu cine lucra”, subliniază Zecheru. Bărbatul crede că noile norme DSV sunt de bun-simţ, mai puţin dotarea cu apă caldă curentă.
“Nu ştiu să se fi pomenit de apă caldă curentă la stână. De la buni şi străbuni s-a făcut foc să se încălzească apa. Cum să speli smântâna cu apă rece?”. Şi mai are ciobanul nostru o problemă: “Am înţeles treaba cu eticheta, dar cum să vând eu brânza la pachet? Noi ne ducem pe piaţă cu ea şi omul îşi alege, mai sărată, mai dulce şi trebuie să o guste. Aşa e de când se ştie”.
La Matache, carnea atârnă tot în cârlige murdare
Deşi cei care comercializează carne sau produse din carne sunt obligaţi să le vândă în spaţii dotate cu utilaje speciale de canalizare şi apă caldă, ieri, în piaţa Matache nici un vânzător nu era preocupat de aceste noi reguli. Carcasele de carne erau în continuare atârnate în cârlige murdare, iar hălcile de porc stăteau neambalate în galantare.
Oierii gorjeni îşi înregistrează marfa la OSIM
Oierii din Crasna, Gorj, îşi înregistrează la OSIM brânza pe care o produc. Liderul oierilor, Ion Cherciu, spune că deja a comandat ambalaje pentru brânza produsă de membrii asociaţiei şi vor înregistra ca marcă telemeaua lor, botezată “Dor de muntele din Crasna”.