Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de „respect reciproc” cu Moscova, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet.
Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc „în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar „asta este inacceptabil”, a remarcat Szijjarto.
La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, el calificase, de asemenea, „inacceptabil” faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.
În același interviu, Péter Szijjártó a vorbit despre relațiile bune ale Budapestei cu Moscova, scrie site-ul maghiar Hungary Today.
Ministrul de externe a subliniat că fără aceste relații bune, Ungaria nu ar fi putut cumpăra vaccinuri Sputnik, nu și-ar fi putut evacua cetățenii din Kazahstan în timpul revoltei și nu ar fi putut încheia un acord pe termen lung privind achiziția de gaz.
„Zâmbim acum, când ne uităm la poziția în care s-au pus alții prin politicile ipocrite în domeniul energiei”, a spus șeful diplomației maghiare.
Szijjártó a mai spus că „este în interesul Ungariei să mențină o relație pragmatică și normală cu Rusia, bazată pe respect reciproc”.
În paralel, într-o postare pe Facebook, ministrul a insistat că vizita programată de premierul Viktor Orban la Moscova nu va fi amânată.
Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.
Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală.
Este neclar ce măsuri ar putea lua Ungaria, membră a NATO și UE, pentru a se delimita de susținerea pe care acestea o arată Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Declarațiile vin la o zi după ce președintele Croației, Zoran Milanović, a spus că țara sa își va retrage trupele din forțele NATO desfășurate în estul Europei, dacă va exista o escaladare a conflictului cu Rusia pe tema Ucrainei.
Președintele a sugerat chiar că trebuie încheiat un acord care să ia în considerare interesele de securitate ale Rusiei.
Milanović a fost însă imediat contrazis de ministrul de externe Gordan Grlić-Radman, care a spus că președintele nu vorbește în numele guvernului și al țării, ci doar în nume personal.
„Croația va arăta solidaritate partenerilor din UE și NATO”, a insistat Gordan Grlić-Radman, al cărui guvern de centru dreapta se află în conflict cu președintele.