Cele câteva sute de camioane care au fost parcate în fața Parlamentului Canadei de la sfârșitul lunii ianuarie au devenit emblematice pentru proteste, dar planificarea și logistica acțiunii sunt conduse de la un al doilea loc aflat într-o parcare a unui hotel de pe Coventry Road, la 5 km est de centrul orasului.
Tabăra oferă protestatarilor mese, adăpost, haine și toalete. De asemenea, are servicii de frizerie și două saune.
Sosit la Ottawa în urmă cu 17 zile, Jeff, un camionagiu pensionat, spune că în rândul protestatarilor există sentimentul luptei pentru un țel comun, care îi face să fie din ce în ce mai hotărâți.
„Există un sentiment de unitate aici (…). Când ai văzut lumina, este greu să te întorci în întuneric”, spune bărbatul.
Locuitorii taberei au organizat inclusiv un eveniment în cadrul cărora fiecare își poate spune povestea.
„Toată lumea de aici a trecut printr-o pierdere sau tragedie. Atâția oameni au suferit în ultimii câțiva ani. Și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut casele, și-au pierdut familia. De aceea sunt aici”, mai spune Jeff.
Nivelul înalt de organizare – cu roluri delegate și un număr tot mai mare de voluntari – reflectă intențiile protestatarilor de a rămâne în oraș în perioada următoare, în ciuda opoziției rezidenților locali și a exasperarii tot mai mari a autorităților din oraș și a celor provinciale și federale.
Legea privind situațiile de urgență invocată de Justin Trudeau include măsuri menite să pună o presiune și mai mare asupra protestatarilor, precum posibilitatea de a-și pierde licențele, dar toti membrii taberei au spus că sunt pregătiți să rămână, potrivit The Guardian.
„Știam că Trudeau va încerca să ne învingă. Ne așteptam la asta. Noi suntem cei care păzesc Canada. Noi ne dorim să ne salvăm țara”, a declarat Angel Godsoe, proprietarul unei mici afaceri din Lindsay, Ontario, și care își petrece dimineața ajutând la atribuirea de locuri de muncă în tabără.
Un flux constant de membri ai taberei trec prin cortul instalat în zonă, unii dintre ei încercând să-și găsească ceva de făcut.
O șoferiță care și-a petrecut ultimele zile în camionul său de lângă clădirea Parlamentului caută un loc unde să-și spele hainele, iar în ajutorul ei sare Rosalind, o asistentă, care s-a oferit sa-i spele rufele acasă.
Rezidentă în Ottawa, Rosalind a renunțat la pensie pentru a ajuta în timpul valului de cazuri de coronavirus care a copleșit spitalele orașului, dar a fost concediată după ce a refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.
„Dacă și-ar fi păstrat slujba, nu ar fi aici cu noi”, spune Angel Godsoe.
Unii protestatari din tabără au susținut că, la fel ca 88% dintre canadienii cu vârsta peste cinci ani, sunt complet vaccinați, dar sunt frustrați restricțiile îndelungate anti-COVID. Alții invocă teorii globale ale conspirației pentru a-și justifica protestele.
Guvernul provinciei Ontairo a anunțat luni că va accelera ridicarea restricțiilor, urmând să renunțe la limitarea accesului în restaurante, precum și la pașaportul de vaccinare.
Dar cei din tabără, ale căror proteste împotriva mandatelor de vaccinare și a măsurilor de sănătate publică au perturbat rute comerciale cheie din întreaga țară și au blocat secțiuni din Ottawa, nu au încredere în promisiunile autorităților.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4„Nu îi credem. Nu se poate avea încredere în ei. Până nu vom vedea dovezi în acest sens, nu îi vom crede pe cuvânt”, spune un rezident al taberei, care nu vrea să plece prea curând de acolo.
La mai bine de două săptămâni de când „Convoiului libertății” a ajuns în Ottawa, sute de protestatari sunt încă în centrul capitalei canadiene, blocând activitatea acesteia.
Protestele au fost declanșate de camionagiii canadieni care se opun unui mandat de vaccinare sau carantină pentru șoferii transfrontalieri.
În urma criticilor legate de felul în care a gestionat protestele, șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, a demisionat.
Foto: EPA