Iar diagnosticul cat mai precoce este singura sansa a unui tratament reusit. In 92% din cazurile confirmate de cancer de colon a fost vorba despre pacienti care se prezentau la medic crezand ca au hemoroizi.
Semnele si simptomele care te pot pune pe ganduri sunt urmatoarele:
balonari frecvente
constipatie
scaune cu sange
disconfort abdominal persistent
schimbarea formei si a culorii fecalelor
senzatie de evacuare incompleta
senzatie de oboseala sau chiar de epuizare
Din fericire, testele de depistare precoce a acestei boli se impamantenesc pe zi ce trece, in tarile vestice analizele efectuandu-se la fiecare persoana trecuta de 50 de ani, acest lucru intamplandu-se in fiecare an.
Cine risca sa faca aceasta maladie? In principal oamenii in varsta. Apoi mai este si dieta de vina: mancarurile bogate in grasimi, cu multe calorii, saracia de fibre vegetale din meniu favorizeaza aparitia acestei boli. Alti factori de risc sunt: polipii din tubul digestiv, antecedentele personale (persoane in familie care au avut cancer) si colita ulceroasa. Pentru diagnosticarea cancerului de colon se fac urmatoarele analize: teste de sangerari ascunse in fecale; sigmoidoscopie (vizualizarea intestinului gros cu ajutorul unui tub introdus in rect), clisma cu bariu si tuseu rectal, pentru ca medicul sa poata identifica zonele din rect cu anomalii. Tratamentul este prin excelenta chirurgical. Dupa operatie, poate fi nevoie de terapie cu radiatii si cu diverse substante chimice, pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva reaparitiei cancerului. Dupa cum spuneam, sansele de supravietuire sunt cu atat mai mari cu cat boala este descoperita mai devreme.