În prezent, Legea nr. 189/2000 încă mai este în vigoare, nu este abrogată. Conform actului normativ, beneficiază de prevederile acestei ordonanţe persoana, cetăţean român, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice.
Persoanele vizate de acest act normativ au dreptul la o indemnizaţie lunară de 100 de lei, indexată. Alte beneficii: asistenţă medicală şi medicamente; transport urban gratuit; 6 călătorii gratuite, anual, pe calea ferată română; un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică; scutire de plata taxelor radio şi TV; scutire de plată la abonamentul de telefonie fixă; loc de veci gratuit.
Toate beneficiile prevăzute de lege vor fi acordate începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea. Pe lângă aceste beneficii, persoanele persecutate mai au o serie de privilegii, printre care se numără şi scutirea de la plata impozitului şi a contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate.
Astfel, Legea nr. 95/2006 a reformei în domeniul sănătăţii stabileşte, în art. 213, o serie de categorii de persoane care beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuţiei, iar printre acestea încă se mai numără şi cei ale căror drepturi sunt stabilite prin OG nr. 105/1999, aprobată prin Legea 189/2000.
Cui trebuie să te adresezi
În ceea ce priveşte modalitatea de a beneficia de prevederile Legii nr. 189/2000, persoanele care se consideră îndreptăţite trebuie să se adreseze în scris, cu o cerere şi toate documentele justificative, la Casa Judeţeană de Pensii.
În cadrul acestei instituţii se formează o comisie care este obligată să se pronunţe asupra cererii în termen de cel mult 30 de zile de la sesizare, printr-o hotărâre motivată, care poate fi ulterior atacată la Curtea de Apel potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.