București, zona de sud. Aici se ridică unul dintre cele mai mari ansambluri imobiliare. Peste 4.000 de apartamente au fost finalizate. Încă 4.000 sunt în construcție.

Lucrările întârzie timp de luni de zile, pentru că dezvoltatorii imobiliari nu au suficienți muncitori.

„Sunt luate în considerare inclusiv măsuri de aducere a altor echipe de muncitori din străînătate”, spune directorul de vânzãri și dezvoltatorul imobiliar Adrian Gherman.

Constructorii reclamă că au cheltuieli mai mari cu forță de muncă cu până la 30% după creșterea salariului minim. Și materialele de construcții s-au scumpit tot cu 30 de procente de la începutul anului, după ce comenzile au crescut brusc. Dezvoltatorii imobiliari nu au altă soluție decât aceea de a vinde și ei mai scump casele și apartamentele.

„Există posibilitatea că până la sfârșitul anului să avem o creștere de cinci procente la prețul unei locuințe noi”, spune secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, Bogdan Ivan.

Scumpirile nu sunt de dorit, dar inflația își arată colții. În plus, constructorii se lovesc și de birocrație. O posibilă explicație pentru faptul că 90 la sută dintre lucrări sunt în întârziere.

„Să recepționezi astăzi un imobil este aproape o misiune imposibilă la fel cum a ajuns și autorizarea unui proiect rezidențial care durează față de anii anteriori cu cel puțîn 50% din timp mai mult”, a declarat președintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, Cătălin Grigore.

Dezvoltatorii imobiliarii se tem și de o scădere a vânzărilor în condițiile în care BNR ia în calcul să restricționeze creditarea către populație pentru a evita supraindatorarea.

Sursa: stiri.tvr.ro


VIDEO/Cum a devenit un controlor de trafic aerian din România patron în Canada. Teodor Tănăsescu este singurul român cu firmă de turism în Montreal


 

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări