Mergi direct la conținut »
Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? Sunt plini de E-uri și conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? Sunt plini de E-uri și conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare

Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? Sunt plini de E-uri și conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare

Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? InfoCons, Asociație pentru Protecția Consumatorilor, a realizat un studiu pe produse din carne procesată tip „Mici” ce se regăsesc pe piața din România.

În cadrul studiului au fost analizate 14 produse de la diferiți producători, iar concluziile arată că numărul de E-uri variază între 1 și 7, că acestea conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare, dar și că 28.57% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.

E-urile identificate în produsele studiate sunt: carmin – E120, extract de paprika – E160c, acetat de sodiu – E262, acid ascorbic – E300, ascorbat de sodiu – E301, izoascorbat de sodiu – E316, acetat de sodiu – E331, difosfati – E450, polifosfati – E452, bicarbonat de sodiu – E500.

Mai mult, dpar 35.71% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, aceștia fiind: soia, mustar, telina, grau (gluten), lapte (lactoza), ou.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 500g și 1000g.

Studiul arată și că 92.85% dintre produse au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 163 – 311 kcal/100g și că micii conțin grăsimi între 11,5 și 30 g/100g.

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 12.9 și 20.71 g/100g și a fost îmbogățit, în cazul anumitor produse, cu: proteine din soia și proteine din porc.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Conținutul de sare variază între 0.84 și 2.6 g/100g, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 52% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 16.8%.

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a cinci produse și are valori cuprinse între mai putin de 0.1 g/100g și 1.3 g/100g.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Dorian Popa o caută pe ”doamna Maria”. Îi face o ofertă de nerefuzat: să locuiască la el și să-i gătească


 

Close
Închide
  Close