Pandemia de COVID este un dezastru care ar fi putut fi prevenit, dacă comunitatea internațională ar fi reacționat mai rapid, a concluzionat un raport independent solicitat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îi critică pe liderii mondiali și cere reforme importante pentru prevenirea unor viitoare crize.
Comisia independentă care a publicat raportul cere un nou tratat internațional pentru instituirea unui Consiliu pentru Amenințări Globale în Sănătate, mai multă putere de monitorizare pentru OMS, cu scopul de a investiga și de a publica informații cu privire la apariția unor focare de infecție fără aprobarea guvernelor, dar și alocarea de noi fonduri pentru Facilitatea Internațională de Finanțare pentru Pandemii.
„Comisia recomandă o transformare fundamentală, menită să asigure angajamentul la cel mai înalt nivel pentru un sistem nou pe care cetățenii să se poată baza că le va asigura siguranța și sănătatea”, au anunțat co-președintele comisiei, fosta șefă a guvernului neozeelandez Helen Clark și fosta președintă a Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.
Comisia cere și reformarea OMS, dar și creșterea finanțării și a puterii organizației.
Asta ar implica creșterea taxelor plătite de statele membre, depolitizarea sistemului de recrutare a funcționarilor, îmbunătățirea performanței boardului – care a eșuat în timpul pandemiei – și numirea unui director general pentru un mandat unic de șapte ani, o alternativă la actualul sistem în care mandatul este de cinci ani și poate fi reînnoit.
Raportul nu analizează originile Sars-Cov-2, dar critică autoritățile chineze și OMS pentru că au admis și au avertizat lumea foarte târziu că virusul se transmite de la om la om în Wuhan.
„Pentru viitor, o abordare precaută ar trebui folosită de la bun început, luând în calcul că o boală respiratorie se poate transmite de la om la om, până când contrariul va fi dovedit”, spune raportul.
Comisia este critică și la adresa Regulamentului Internațional pentru Sănătate, singurul instrument legal care guvernează reacția la epidemii. „Așa cum este construit în prezent, regulile mai degrabă constrâng decât să faciliteze reacția rapidă”, spune raportul.
„Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai repede și pe scară mai largă, asta ar fi însemnat o inhibare a transmiterii rapide a virusului”, a declarat Clark la o conferință de presă înainte de publicarea raportului.
Comisia critică OMS pentru că nu a declarat COVID o urgență de sănătate publică de interes internațional până pe 30 ianuarie.
Fiecare zi contează, precizează raportul, care consideră că urgența ar fi trebuit declarată pe 22 ianuarie.
Dar critici aspre sunt rezervate și pentru liderii țărilor bogate din Europa și America de Nord, pentru că „au irosit luna februarie” a anului 2020 prin lipsă de reacție.
Asta a dus la pierderea unei luni, într-un moment în care mai multe țări ar fi trebuit să ia măsuri pentru a controla răspândirea virusului și pentru a preveni catastrofa sanitară, socială și economică.
Când gravitatea crizei a fost în cele din urmă admisă în martie 2020, „a existat o luptă nebună pentru achiziția de echipamente de protecție, terapeutice și altfel de echipamente. Această luptă a fost facilitată de lipsa unui leadership global”, spune raportul.
Unele țări au devalorizat și au subminat știința, negând gravitatea crizei. Acest lucru „a avut consecințe fatale”, a spus Clark.
„Situația în care ne aflăm acum ar fi putut fi prevenită”, a declarat și Sirleaf.
„Apariția unui nou patogen s-a transformat într-o pandemie catastrofală care a ucis deja mai bine de 3,25 milioane de persoane și continuă să amenințe viețile în întreaga lume. Situația a fost cauzată de o mulțime de eșecuri, scăpări și întârzieri în răspunsul la criză. Și asta, parțial, din cauza faptului că nu am învățat nimic din trecut”, a spus ea.
„Există multe analize ale crizelor precedente, care includ recomandări importante. Și totuși, ele stau și se umplu de praf în subsolurile ONU sau pe rafturile guvernelor. Raportul nostru arată că lumea a fost pur și simplu nepregătită pentru pandemie”, a mai spus Sirleaf.