Aproximativ 5.000 de oameni au intrat, pe 27 mai, în Palau Sant Jordi din Barcelona. Oamenii s-au pregătit pentru concert încă de dimineață, când au fost nevoiți să facă un test anti-COVID antigen, care oferă rezultatele în 15 minute. Apoi, cei negativi au fost acceptați la concert.
Toți cei 5.000 de spectatori din sală au avut de respectat o singură regulă: să poarte masca de protecție. În rest, oamenii au stat înghesuiți, au dansat și au petrecut pe muzica unei formații rock.
Conform rezultatului studiului comandat de asociația organizatoare Festivals x la Cultura Segura, doar șase persoane care au participat la spectacol au ieșit pozitiv la testarea COVID, în următoarele 14 zile.
Toate cazurile au fost asimptomatice.
În patru din cele șase cazuri, infectarea a avut loc în afara concertului, potrivit anchetei epidemiologice. În două cazuri nu s-a putut detecta exact momentul contaminării.
„Nu a existat transmitere în cadrul concertului”
„Nu există niciun semn care să sugereze că a existat o transmitere generalizată a virusului în cadrul evenimentului”, a declarat Josep Maria Llibre, medic la spitalul catalan Germans Trias i Pujol.
Datele le permit celor responsabili de festivaluri să vadă „lumina la capătul tunelului” și să spere că vor putea fi organizate evenimente muzicale în această vară.
La finalul lunii trecute, primarul Emil Boc a propus organizarea unui astfel de concert-experiment la Cluj-Napoca.
Noi ne oferim să testăm o asemenea modalitate pentru a da autorităților ocazia să găsească o soluție unitară, după aceea, pentru întreaga țară.
Emil Boc: