În România sunt astăzi în jur de 5.000 de copii bolnavi de cancer, a căror imunitate este mai scăzută din cauza bolii. Pentru că au un organism slăbit, noul coronavirus poate să determine în cazul lor o formă mai severă de COVID-19, spre deosebire de ceilalți copii. La nivel național nu se cunoaște numărul copiilor cu afecțiuni oncologice care s-au vaccinat anti-COVID.

Patru medici din țară au explicat pentru Libertatea ce măsuri au luat în secțiile de oncopediatrie și în ce condiții au voie acești pacienți să se vaccineze.  

Ce forme de COVID fac copiii bolnavi de cancer. Patru medici spun când se recomandă vaccinarea lor
Aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer în România

Mai puțini copii cu cancer supraviețuiesc în România decât în Europa de Vest 

În fiecare an, în România sunt diagnosticate în jur 400 de cazuri de cancer la copii, iar 5.000 reprezintă numărul aproximativ al tuturor pacienților, printre ei și cei la care boala a recidivat, potrivit Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP). 

La noi supraviețuiesc 70% dintre copiii diagnosticați cu cancer, cu 10% mai puțini decât în vestul Europei, dar un procent asemănător celor din alte state ale Europei de Est, conform datelor din 2019 ale SROHP. 

Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica

Până acum, majoritatea cazurilor de COVID de la patru spitale mari din țară care tratează copiii cu afecțiuni oncologice au fost ușoare. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași, de exemplu, dintre cei 200 de copii și adolescenți care vin la terapii și controale, 40 au luat cu virusul și peste 80% au avut forme ușoare sau asimptomatice, spune Ingrith Miron, șefa secției Hematologie și Oncologie Pediatrică.

„Copiii și adolescenții bolnavi de cancer prezintă un risc ridicat de a dezvolta o boală COVID-19 severă”, arată un studiu realizat de spitalul pediatric St. Jude Childrens din Tennessee, SUA, care se ocupă și de cercetare. Medicii de acolo au colectat în pandemie rapoarte despre 1.500 de copii cu COVID de la peste 130 de instituții medicale, din 45 de țări.  

„Boala severă a apărut la o cincime dintre pacienți, iar decesele au survenit într-o proporție mai mare decât cea raportată în literatura de specialitate în populația pediatrică generală”, concluzionează cercetătorii.

De aceea, atât regulile de igienă din spitale, cât și vaccinarea joacă un rol important în prevenirea infectării.

În România, deocamdată nu se cunoaște numărul copiilor bolnavi de cancer care s-au vaccinat anti-COVID.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

„Dacă părinții nu se vaccinează, nu vaccinează nici copiii”

O parte dintre pacienții Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu din Timişoara s-au vaccinat după chimioterapie și se simt bine, spune Smaranda Arghirescu, specialistă în oncopediatrie și şefă de secţie. 

Aceasta pune reticența unor părinți cu privire la vaccinare pe seama nivelului mai scăzut de înțelegere și de educație medicală. „Dacă ei nu se vaccinează, nu vaccinează nici copiii, încercăm să ducem muncă de lămurire”, precizează medicul. 

Există posibilitatea ca randamentul vaccinului la acești copii să nu fie cel menționat în prospect, pentru că nu au acele limfocite care să creeze anticorpii. Dar, cu toate acestea, ghidurile internaționale recomandă vaccinarea.

Medic la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Timișoara:

Tratamentul cu citostatice este întrerupt pe perioada infectării cu SARS-CoV-2

La spitalul din Timișoara s-au îmbolnăvit de COVID unii copii, dar n-a decedat nimeni din cauza virusului.

Însă problema cea mai mare rămâne faptul că un copil cu cancer care ia coronavirusul trebuie să întrerupă tratamentul cu citostatice, până când organismul se recuperează post-COVID. Nu se știe cum va reacționa pacientul infectat dacă rămâne și sub tratamentul oncologic, oricum dificil de gestionat. Această întrerupere poate să reducă șansele de vindecare de cancer. 

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

Peste stresul obișnuit din pricina insuficienței sau lipsei citostaticelor, în spital s-a adăugat teama că nu le poate fi asigurat un triaj sigur 100%, întrucât secția de onco-hematologie se află în spitalul de urgențe. 

„Fie că ai COVID sau nu, dacă trebuie să fii operat, tot teritoriul te trimite aici și suntem obligați să asigurăm asistență medicală, pentru că nu sunt alte spitale de pediatrie în zonă care să aibă servicii de urgență de cel mai înalt nivel”, explică oncopediatrul Smaranda Arghirescu. 

Dar medicii au grijă să-i separe pe cei cu afecțiuni oncologice de restul, inclusiv în „zona galbenă”, unde își așteaptă rezultatele copiii testați prin PCR. Cei cu pneumonie, otită și alte afecțiuni nu se întâlnesc cu cei bolnavi de cancer. 

„Suntem obligați să ținem și pacienți cu COVID”

Cristian Scurtu, medic primar la secţia Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Marie Curie din Bucureşti, are o experiență similară cu cea a specialiștilor din Timișoara. 

„Suntem obligați să ținem și pacienți cu COVID, este un spital destul de vechi, care nu are circuitele necesare, e riscant să îi tratezi pe toți aici”, spune acesta. 

Așa au mai apărut infectări. Totuși, niciunul dintre copiii de la oncopediatrie care s-a îmbolnăvit de COVID nu a ajuns în stare gravă. 

La control, pentru pacienții peste 12 ani, care în general își revin din punct de vedere imun în această etapă, Scurtu recomandă vaccinarea. În schimb, cei cu imunitatea încă scăzută mai trebuie să aștepte, întrucât vaccinul nu își face efectul în situația lor. 

Ce forme de COVID fac copiii bolnavi de cancer. Patru medici spun când se recomandă vaccinarea lor
Mulți părinți s-au speriat de infectarea cu COVID și au amânat investigațiile medicale

Mai multe cazuri grave de cancer la copii din cauza fricii de infectare

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași reținerile părinților apar încă din timpul tratamentului, de teama COVID, așa că de multe ori se amână ședințele de chimioterapie, ceea ce afectează sănătatea pacienților. 

Chiar și în aceste condiții, numărul pacienților a rămas același ca în perioada dinaintea pandemiei, peste 200. Dintre aceștia, în jur de 40 au avut forme ușoare de COVID și au trecut toți cu bine peste boală, spune Ingrith Miron, șefa secției Hematologie și Oncologie Pediatrică. 

Medicul amintește că nu doar copiii care își revin cu imunitatea, ci și rudele lor ar trebui să se vaccineze, pentru ca pacienții să fie cât mai bine protejați. 

„Recomandarea (de vaccinare – n.r.) va fi foarte utilă în perspectiva în care se va înregistra și valul cinci”, spune specialista în legătură cu sfaturile pe care le va oferi când va fi aprobat vaccinul pentru categoria 5-11 ani și în România. 

Secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic din București a preluat în 2020 la fel de mulți pacienți noi ca în anii anteriori, peste 100. Numărul total de cazuri însă a crescut, pentru că în centrele din țară unde au primit diagnosticul n-au mai fost locuri în contextul epidemiologic, explică Monica Dragomir, șefa secției din Capitală. 

O problemă majoră, consideră specialista, au reprezentat-o restricțiile privind accesul la unele servicii medicale. Părinții și-au dus copiii târziu la medicul de familie, la pediatru sau la specialist, motiv pentru care diagnosticul a venit când boala ajunsese într-un stadiu avansat și șansele de salvare erau scăzute. 

În plus, alții s-au temut de virus și au amânat investigațiile. Astfel, a crescut numărul cazurilor grave, în comparație cu perioada pre-pandemie. 

Când este indicată școala online

Monica Dragomir le recomandă, de asemenea, pacienților ei să se vaccineze, și anume supraviețuitorilor „fără semne de boală”; aici se încadrează cei care au finalizat tratamentul oncologic cu cel puțin un an în urmă. Toți vaccinații au tolerat bine serul pe care și l-au ales, adaugă medicul.

Pentru cei care au contraindicații de vaccinare legate de vârstă și pentru supraviețuitorii cu semne de boală, izolarea și școala online sunt de preferat.

Dr. Monica Dragomir:

Pandemia a venit cu măsuri suplimentare și în secția de oncologie pediatrică. Acum, copilul și însoțitorul au voie să iasă din salonul lor doar pentru investigații sau pentru o scurtă plimbare pe coridorul secției. Înainte, părinții puteau să se întâlnească și să povestească despre tratamente și emoții. 

„Era o formă de suport psihologic”, precizează medicul de la Institutul Oncologic. Până la apariția vaccinului, nici psihologii voluntari nu au mai avut acces ca în 2019, iar acum primesc un număr limitat de vizite. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
GSP.RO
„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
FANATIK.RO
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă