Valeriu Gheorghiță a declarat că în urma monitorizărilor și rapoartelor pe care le-a primit din alte state europene, a ajuns la concluzia că au fost folosite aceleași elemente în cadrul campaniilor de promovare a vaccinărilor. El consideră că în țara noastră, campania a debutat bine datorită accesibilității vaccinurilor.
„Procesul de vaccinare este foarte simplu și foarte ușor în România. Sunt țări în care nu poți să optezi pentru un anumit tip de vaccin”, a precizat medicul militar.
„Ce explică situația actuală este numărul mare de persoane ezitante și care sunt împotriva vaccinării. Este un comportament definit de ani de zile. Cu siguranță, acolo putem să schimbăm comportamente și să venim cu acele răspunsuri pe care persoanele le așteaptă. Sunt suficiente informații științifice care arată că nu mai avem motive să punem la îndoială siguranța și eficiența vaccinurilor, dar trebuie să decidem din ce surse ne luăm informația”, mai spune Gheorghiță.
Întrebat cum ar putea fi îmbunătățit ritmul vaccinărilor, mai ales în mediile defavorizate, unde persoanele nu pot fi convinse să se imunizeze pentru că astfel vor avea un acces mai ușor la concerte, de exemplu, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Prezentarea informațiilor științifice într-o manieră pe înțelesul fiecăruia este elementul central al demersului de informare. Pe anumite segmente, mesajul trebuie adaptat și vectorii care transmit aceste mesaje ar trebui să provină, pe de o parte, din rândul personalului medical, în primul rând, din rețeaua primară a medicilor de familie. Preoții, cadrele didactice, polițiștii, primarul sunt alte persoane din comunitate care prezintă încredere”.
„O descentralizare a campaniei de informare” este soluția care ar putea să funcționeze, în opinia lui Valeriu Gheorghiță.
Puțin peste 5 milioane de persoane, vaccinate cu schema completă
De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 5.142.395 de persoane, iar 5.011.577 au primit schema completă. Ținta autorităților era ca până la 1 iunie să se atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, însă acest obiectiv a fost îndeplinit cu două luni întârziere.
Cel mai slab bilanț din luna ianuarie și până acum a fost atins pe 15 august, atunci când doar 5.544 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro