Leon Dănăilă, 88 de ani, este considerat unul dintre cei mai mari specialiști în neurochirurgie din lume. Numele său este recunoscut peste tot pe mapamond, iar specialiștii americani l-au nominalizat printre cele 500 de genii ale secolului trecut. În cei 60 de ani de carieră a realizat peste 40.000 de operații, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice.
În cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, celebrul profesor a făcut o incursiune în viața sa personală, povestind cum a fost nevoit să cerșească, adolescent fiind, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau pe durata secetei din 1946 și a foametei din 1947. Totodată, a explicat care este secretul longevității sale, mai ales că mănâncă o dată pe zi, iar seara servește cel puțin un fruct. Are aproximativ 7 ore de somn pe noapte, se plimbă zilnic, face mișcare.
„Am fost rezistent de la început. N-am fost bolnăvicios, pe mine mama mă punea la treburile cele mai grele, spre deosebire de frații mei. Mă punea să mai tai un copac, mă punea la muncă de mic, la arat, la prășit. Mama făcea discriminare, le dădea fraților cea mai bună mâncare, săracii, erau bolnăvicioși”, a spus Leon Dănăilă.
Ce făcea soția pentru el în vacanțele familiei
Îl zguduie singurătatea. Și-a cunoscut jumătatea vieții, pe Alexandrina, în 1960, farmacistă la spitalul municipal din Comănești. A cucerit-o la prima întâlnire, cu o pâine, o sticlă de vin, jumătate de kilogram de brânză și cafea. Soția l-a convins să-și facă rezidențiatul în București, cei doi au avut un mariaj de 46 de ani.
Femeia își lua mașina de scris în concedii, pentru a redacta manuscrisele. „Îi datorez ideile și munca pe care le-a pus în folosul meu. M-a sfătuit mereu: «N-or fi ăia de la București mai deștepți ca tine?! De ce să mergi doar la Iași?!». Dacă stai și te gândești, sforile-s la București: aici ai Academie, sunt profesori, poți să devii om mare. Eu nu știu să scriu la calculator, nici n-am tendința de a învăța la vârsta mea, am o secretară acum pe care o plătesc ca să-mi scrie”, a povestit profesorul.
Leacul
În 2006, soția s-a îmbolnăvit, a murit ulterior. „Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune. Viața de unul singur este îngrozitoare”, a admis Leon Dănăilă. Leacul pentru durerea sufletească? Munca.
„Singurătatea este greu de suportat dacă nu ai tăria să treci peste această perioadă. Pleci de acasă, vii, deschizi ușa din nou, nu ai cu cine vorbi, dar poți să treci. Am zis să mă apuc de citit și de scris. Mă gândeam la ceea ce am publicat, mi-am acoperit singurătatea cu munca mea”, a mai spus el.
Operație în alte vremuri
Înainte de Revoluție, l-a operat pe fostul premier nord-coreean la București, Kim Ir, care nu avea totuși nicio legătură de rudenie cu fostul dictator Kim Ir Sen. Însă presiunea a fost maximă.
„Ne supravegheau vreo 10 coreeni care notau totul. A mâncat cutare, a băut cutare, s-a dus la bolnav de atâtea ori pe zi. Când s-a dus Ceaușescu în Coreea de Nord, i-au zis că premierul are o tumoare cerebrală. Atunci, Ceaușescu a zis: «Lasă, domnule, că avem chirurgi foarte buni, aduceți-l la noi în țară!». A ieșit foarte bine din operație, dar profesorul Arseni (n.red. – Constantin Arseni, medicul ce-a pus bazele neurochirurgiei româneşti) i-a spus odată lui Ceaușescu că ar avea diabet și îl trata un medic. L-au găsit pe medicul respectiv după zece zile aruncat de la etaj…”, a povestit reputatul specialist, care a recunoscut: „Acum, când mă gândesc, mi se face o frică îngrozitoare. Atunci nu mi-a fost”.
A fost răsplătit pentru intervenția chirurgicală cu o față de masă din mătase și un ceas de aur.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro