NASA construieste un telescop nou, succesorul lui Hubble, numit James Webb Space. Acesta urmeaza sa fie lansat in iunie 2013, la 27 de ani de la plasarea pe orbita a predecesorului sau. James Webb Space Telescope va fi mult mai mare decat Hubble. Acesta va fi trimis la o distanta mai mare de Pamant si va avea o oglinda uriasa, care sa le permita astronomilor sa faca observatii in cele mai indepartate si ascunse zone din Univers. Specialistii NASA spera astfel sa cerceteze formarea gaurilor negre, sa descopere noi planete din afara sistemului nostru solar.
James Webb Space Telescope – JWST
Denumit dupa James E. Webb, administratorul NASA in timpul programului Apollo de aselenizare (aterizare pe suprafata Lunii) din anii ’60.
Scutul solar: Scutul solar de marimea unui teren de tenis blocheaza lumina Soarelui, mentine suprafata telescopului rece si creste sensibilitatea la radiatiile infrarosii.
Lungime: 22 m
Latime: 12 m
Oglinda principala: O-glinda principala a JWST, este de aproape 3 ori mai mare decat cea a telescopului Hubble, crescand astfel capacitatea de captare a luminii.
Diametru JWS: 6.6 m
Diametru Hubble: 2.4 m
Puncte Lagrange: Una din cinci pozitii din spatiu unde forta gravitationala a Soarelui combinata cu forta gravitationala a Pamantului poate sa mentina intr-o pozitie stabila un obiect de dimensiuni reduse – spre exemplu, un satelit.
Lagrange:
Punctele Lagrange au fost descoperite de matematicianul francez Louis Lagrange in 1772.
Orbita: JWST va fi pozitionat la punctul Lagrange 2 – la 1.5 milioane kilometri de Pamant. JWST va orbita in jurul Soarelui odata cu Pamantul, dar va fi mentinut in acelasi punct fix fata de Soare si Pamant.
Trei instrumente principale aduna imagini din regiunea infrarosu a spectrului electromagnetic