Decizia privind certificatul la nivelul UE, adoptată joi în rândul instituțiilor UE, își propune să dovedească situația epidemiologică a persoanelor care călătoresc și să ridice restricțiile de călătorie, mai scrie sursa citată.
„Începând cu 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate”, a declarat comisarul pentru justiție din UE Didier Reynders în fața presei.
Certificatele vor dovedi dacă o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, dacă a fost testată negativ pentru infecție sau dacă s-a recuperat după ce a trecut prin boală.
„Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor putea fi accesate în format digital”, a spus comisarul european.
Autoritățile naționale vor putea verifica validitatea unui certificat prin încărcarea codurilor de semnătură publică pe un portal special pregătit de UE.
Netestat încă în România
Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes portalul UE.
Cele 17 state ale UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia.
Alții au programat teste suplimentare în zilele următoare, inclusiv Letonia, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia și România.
Criteriile pentru călătorii fără restricții
Certificatul privind vaccinarea va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și numărul de doze. O persoană cu o singură doză poate călători în continuare, dar va fi de latitudinea statelor membre să decidă dacă o acceptă sau nu.
De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să accepte numai vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente: Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson. Dacă unei persoane i s-a dat administrat alt ser, atunci va fi decizia fiecărui stat în parte să accepte sau nu intrarea respectivei persoane.
Nu este clar, pentru moment, pentru cât timp va fi valabil certificatul de vaccin.
„Nu știm încă daca va exista o a treia vaccinare, încă nu suntem acolo”, a spus Reynders.
De asemenea, Comisia promovează testele rapide antigen pentru certificatul de test negativ. La un preț de sub 5 euro, testele sunt relativ ieftine în viziunea oficialilor. Reynders a declarat că au fost alocați 100 de milioane de euro pentru achiziționarea mai multor teste.
Ele se adaugă celor aproximativ 20 de milioane de teste rapide antigen cumpărate deja și o achiziție comună de 2,6 miliarde de euro pentru alte 550 de milioane.
„La începutul lunii iulie, vom avea mai mulți oameni vaccinați și mai puține analize de efectuat”, a precizat Reynders.
Statele membre vor putea în continuare să impună restricții de circulație, dacă este necesar. Dar aceste restricții trebuie să fie „necesare, proporționale și nu discriminatorii”. Un scenariu posibil ar fi apariția bruscă a unei variante mai periculoase și o deteriorare ulterioară a sănătății publice.
Statele UE vor trebui mai întâi să informeze restul statelor, Comisia Europeană și publicul înainte de a impune restricțiile.
Discuții privind recunoașterea reciprocă a certificatelor sunt, de asemenea, în curs cu alte țări, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit și Elveția.
„Obiectivul este de a accepta persoanele vaccinate care provin din afara UE”, a spus Reynders.
De asemenea, este încă în curs de elaborare o listă a țărilor din afara UE, unde cetățenii UE pot călători.
„Sper că până la 1 iulie vom face mai multe progrese cu țările terțe”, a spus comisarul european pentru justiție.