Sute de mii de protestatari anti-guvernamentali s-au adunat la Hong Kong, duminică, în cea de-a 11-a săptămână de manifestaţii deseori violente în centrul financiar asiatic.

În ajunul mitingului, ministrul de externe canadian Chyrstia Freeland şi şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, au afirmat într-o declaraţie că ”Libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la reuniuni paşnice … trebuie să fie susţinute în continuare”.

Declaraţia Canada-UE a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţei şi a încurajat angajamentul tuturor părţilor de a diminua tensiunile.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ambasadei chineze, Canada ar trebui să ”înceteze imediat să se implice în problemele din Hong Kong şi în problemele interne ale Chinei”.

”În situaţia actuală, partea canadiană ar trebui să fie precaută cu privire la cuvintele şi faptele sale referitoare la Hong Kong”, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Canada.

”Protestele şi demonstraţiile relevante din Hong Kong s-au deteriorat deja şi au evoluat în violenţă extremă. În faţa unor asemenea violenţe şi infracţiuni severe, niciun guvern cu un simţ al răspunderii nu ar rămâne indiferent”, se arată în declaraţie.

Canada se află într-o dispută diplomatică cu China de la reţinerea în decembrie a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat de reţinere emis de SUA.

La scurt timp după arestarea lui Meng la Vancouver, China a reţinut doi cetăţeni canadieni, care nu au fost încă eliberaţi. China a blocat de asemenea importurile unor mărfuri canadiene.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Donald Trump avertizează China să nu reprime manifestațiile din Hong Kong

SUA vinde avioane F-16 Taiwanului pentru a descuraja o agresiune a Chinei

China adună armata la granița cu Hong Kong. Mai multe clipuri arată sute de vehicule militare în Shenzhen

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie