Mergi direct la conținut »
Cifra afacerii cu droguri în România se ridică la 300 de milioane de euro pe an!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cifra afacerii cu droguri în România se ridică la 300 de milioane de euro pe an!

Cifra afacerii cu droguri în România se ridică la 300 de milioane de euro pe an!

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) a dat publicităţii ultimele date privind nivelul tragficului de droguri în România. Este vorba despre vânzarea cu stupefiante clasice şi, separat, vânzarea de etnobotanice.

De Sorin Golea,

CIADO atrage atenţia că oficial – conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) – afacerea cu droguri tari în România se ridică la 166 milioane euro pe an. Aceste date se referă exclusiv la consumul de droguri din ţara noastră, sumele rezultate din tranziatre nu se pun la acestă socoteală.

În 2010 cifra rulată de mafioţi în comerţul cu stupefiante era apreciată de INS la 110 milioane euro, iar în 2014 ajunsese la 166 milioane euro. Creşterea oficială de 56 milioane euro în 4 ani este considerată de CIADO drept una de-a dreptul înspăimântătoare.

Centrul Internaţional Antidrog apreciază că afacerea este, de fapt, mult mai mare, respectiv de peste 300 milioane euro pe an, dacă se iau în calcul drogurile de tip etnobotanice care se comandă pe Internet şi care lipsesc din aprecierile INS .

gigel lazar

Gigel Lazăr
” CIADO are două întrebări simple pentru autorităţi: cine manipuleaza anual 300 milioane euro şi de ce programul de interes naţional antidrog nu este finanţat de opt ani? Ştim cu toţii că interlopii desfăşoară activităţi bănoase în România, dar cât de bănoase? Paradoxal, cel mai precis răspuns ar putea să nu vină de la poliţie, ci de la Institutul Naţional de Statistică, care a introdus în calculul PIB şi activităţile ilegale, la cererea Uniunii Europene”, a spus Gigle Lazăr, preşedintele CIADO.

Close
Închide
  Close