Avizul de demolare a fost emis de Primăria Capitalei și mai este necesar doar votul consilierilor în Consiliul General. În locul fostei fabrici sunt prevăzute a fi ridicate mai multe blocuri cu opt etaje.
În ciuda avizului de demolare, regulamentul de zonă protejată prevede că în zona 11 iunie nu se pot ridica clădiri mai înalte de 3-4 etaje. Cel mai ciudat lucru e că proiectul, deşi aparţine unei firme private, este elaborat de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă.
„Este scandalos că proiectul este realizat de Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă, compania primăriei. În loc să realizeze proiecte care să stimuleze dezvoltarea economică a orașului, centre internaționale de conferințe, investiții în clădiri de birouri în proximitatea cartierelor dormitor sau în zone care să atragă potențialul industriilor IT și creative, compania de dezvoltare durabilă (!) ajută un privat să obțină etaje în plus față de legea orașului și distruge un loc simbolic al Bucureștiului” a spus Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.
Ministerul Culturii a refuzat să declare „Fabrica” monument istoric
În plus, din anul 2019, la Direcţia de Cultură Bucureşti se află o cerere de clasificare a ansamblului drept monument istoric. Cererea a fost respinsă, iar dacă imobilul ar fi fost declarat monument istoric, demolarea nu ar mai fi fost posibilă.
„Este scandalos de asemenea că Direcția pentru Cultură, instituția deconcentrată a Ministerului Culturii, a respins cererea de clasare a imobilului, formulată de Fundația Pro Patrimonio, dar a avizat proiectul care prevede demolarea integrală a acestuia. Direcția pentru Cultură are obligația legală de a proteja și pune în valoare patrimoniul construit” a mai spus candidatul la Primăria Generală.
În fosta fabrică de cărămidă de pe strada 11 iunie funcționează din 2007 un club binecunoscut bucureștenilor. Afacerea a ridicat cultural şi creativ un întreg cartier istoric din sudul Capitalei, notează Mediafax.
„Clubul Fabrica este un model pentru ce trebuie să fie antreprenoriatul Bucureștiului: o afacere a unor antreprenori locali care dă viață unui cartier cu potențial, un spațiu cultural și un nod creativ, un exemplu de reconversie a unui spațiu de patrimoniu industrial.
Primăria Capitalei propune demolarea și înlocuirea cu blocuri de până la 8 etaje, într-o zonă istorică în care clădirile au cel mult două etaje, iar regulamentul de urbanism prevede cel mult 4 etaje” a atras atenția Nicușor Dan, care a cerut bucureștenilor să se opună proiectului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro