- Ministrul Cadariu a spus că, în urma unui control comandat de el, doar în 5% dintre cazuri dezinfectanții nu și-au făcut treaba. Românii au ieșit în stradă să apere jurnaliștii, iar rezultatele ulterioare ale analizelor, făcute în țară și în străinătate, au demonstrat că, din cele 39 de branduri de biocide ale Hexi Pharma, 39 au fost neconforme și nu omorau germenii!
De câteva zile, președintele PSD Marcel Ciolacu cheamă insistent Guvernul la o confruntare pe tema COVID, spunând: “Noi venim cu specialiștii PSD în sănătate”. Printre ei, profesor dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj și cel care candidează primul pe listele PSD pentru Camera Deputaților în acest județ.
Ce spun faptele despre specialist?
“Au murit într-o bombă cu microbi!”
Patriciu Achimaș-Cadariu a devenit ministru în Guvernul Cioloș în 17 noiembrie 2015, fiind primul ministru al sănătății așezat în funcție de reacția opiniei publice de după drama din clubul Colectiv, unde au murit 64 de oameni. Înfuriată, societatea a provocat căderea guvernului Ponta în urma minciunilor spuse după tragedie și Achimaș-Cadariu îi ia locul lui Nicolae Bănicioiu.
Două săptămâni mai târziu, pe 3 decembrie 2016, apare prima investigație despre felul în care noile autorități, cele tehnocrate, ascund și ele gravitatea infecțiilor nosocomiale.
I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi!
Medic A.T.I. de la Spitalul de Arși:
Declarații de bagatelizare
Gravitatea acuzațiilor, susținute de dosarele medicale ale celor arși, a șocat opinia publică. După zile de ezitare, ministrul Achimaș-Cadariu e silit să dea explicații publice.
Pe 10 decembrie 2015, Achimaș-Cadariu spune că “se creează, în anumite medii, un climat cumplit de neîncredere, care merge până la afirmații extreme, care, practic, ar bloca total funcționarea acestui sistem”. Cadariu, care era manager de spital la Cluj înainte să fie numit ministru, se adaugă declarațiilor numelor mari ale sistemului sanitar care bagatelizează ce au dezvăluit medicii.
Ministrul și-a schimbat explicațiile despre barocamera de la Floreasca
În aceeași conferință de presă se atinge tema barocamerei nefuncționale de la Spitalul Floreasca, alt subiect expus de presă imediat după Colectiv.
– Ați aflat ce s-a întâmplat acolo? Nu era personal acolo? Nu funcționa aerul condiționat?
– Am verificat acest lucru. Micile probleme tehnice au fost rezolvate. Problema este a personalului.
Apoi, într-o intervenție de la PRO TV, ministrul sănătății își schimbă explicația:
– Barocamera de ce nu funcționează?
– Nu a fost montată corespunzător, am înțeles.
Apoi, în aprilie 2016, apar dezvăluirile despre dezinfectanții falsificați de la Hexi Pharma.
“Sub 5% au fost probe neconforme”
După începerea investigației de presă despre Hexi Pharma, sub îndemnul imensului interes public, ministrul Cadariu cere o investigație în spitale.
Numai că noul control se face după aceleași metode și cu aceiași oameni care nu sesizaseră vreme de 10 ani dezinfectanții diluați ai Hexi.
La o conferință de presă, el vine și declară: “Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea, un număr de sub 5% au fost probe neconforme”. Jurnaliștii îl întreabă pe demnitar dacă nu încearcă să minimizeze gravitatea lucrurilor.
Jurnalistul Cristi Pantazi, de la Hotnews, îi spune că a trimis aceiași oameni în control și dacă asta nu poate manipula rezultatul. Ministrul răspunde, iritat, că aceștia sunt specialiștii: “Voiați să aducem extratereștri, stimate domn?!”.
Controlul din care au rezultat cifrele eronate de 5% a fost gândit și organizat de actualul coleg al lui Cadariu din PSD, Alexandru Rafila.
Lumea iese în stradă
Au loc primele demonstrații împotriva Guvernului Cioloș, primele de după cele care aduseseră plecarea primarului Piedone și a Guvernului Ponta.
Oamenii se strâng în fața Ministerului Sănătății și-i cer demisia ministrului Cadariu, pe care îl acuză că vrea să acopere scandalul Hexi Pharma cu “ridicolul 5%”, cum scrie pe panourile demonstranților.
Cadariu acuză “grupuri de interese”. Apoi apără din nou sistemul.
Pacienții nu cred că trebuie trași într-un joc în care să li se inducă panică, pentru că, nu-i așa, e singurul sistem pe care îl avem, marea majoritate nu își permit să își ia un bilet și să plece din țară.
Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu:
Pe 9 mai 2016, clujeanul este chemat la Guvern și demisionează.
“Eu nu candidez”
Cu puțină vreme înainte, ministrul fusese invitat la Realitatea TV la concitadinul său Octavian Hoandră, care îi elogiază curajul. Sunt vechi cunoștințe, amândoi apropiați ai “Grupului de la Cluj”, în guvernul Cioloș fiind vicepremier și Vasile Dâncu.
“Domnule ministru, vă apreciez pentru curajul pe care l-ați avut să acceptați situația asta dezastruoasă, în care se află… toți miniștrii sănătății de până acum acceptă explicații fără să spună da, domnule, așa-i”, spune Hoandră.
Cadariu răspunde, zâmbind, explicându-și atitudinea curajoasă invocată de realizatorul TV: “Eu nu candidez”.
Puțin mai târziu, în aceeași emisiune, are loc același dialog:
– Dacă tot ați învățat, de ce nu candidați, domnule ministru?
–Pentru că am meseria mea și am investit mult în muncă.
Au trecut cinci ani și Patriciu Achimaș-Cadariu va candida.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro