Când filma documentarul “colectiv” sau când aduna cronici excelente după premiera acestuia la festivalurile de film din Veneția și Toronto, regizorul Nanau nu își imagina că filmul său prevestește lumea în care trăim azi, una nepregătită să facă față unei pandemii, scrie jurnalista americană Anne Thompson în articolul publicat de Indie Wire.
“Atât timp cât avem în poziții-cheie oameni lacomi și corupți, lor nu le pasă de sănătatea societății, ci de șansa lor de a face bani”, spune Alexander Nanau, regizorul filmului “colectiv” într-un interviu pentru publicația americană Indie Wire.
Publicația americană vede în filmul “colectiv” și în investigațiile echipei de jurnaliști GSP (acum GSP & Libertatea) despre Colectiv un model de urmat pentru a expune corupția guvernelor și autorităților, dar și un instrument bun prin care să înțelegem mai bine de ce sunt atât de multe probleme în țările din întreaga lume pe durata acestei pandemii.
Din cauza corupției, vieți care ar fi putut fi salvate se pierd. Corupția ucide, cum au scandat zeci de mii de români în ultimii ani, surprinși și de camera regizorului Nanau pentru documentarul “colectiv”.
Același tipar de corupție care a cauzat 65 de morți în incendiul de la Colectiv și după el, afectează acum, pe durata pandemiei, China, țările europene sau continentul american, scrie Indie Wire.
“Vedem cum e gestionată în toată lumea criza provocată de coronavirus, cum în țările cu politicieni populiști, ca Brazilia și SUA, politicienii înlocuiesc profesioniștii din poziții-cheie cu oameni incompetenți care îi vor servi întotdeauna, care le vor susține actele corupte până la capăt. Odată ce lovește o criză, sistemul nu mai funcționează”, crede regizorul Nanau.
Indie Wire enumeră câteva dintre cazurile similare de abuz ale autorităților străine în cazul pandemiei: inițial, China a ascuns informații despre începerea epidemiei COVID-19 în Wuhan, în S.U.A., Donald Trump a ignorat avertizările agențiilor americane și a subestimat amenințarea virusului.
În ceea ce privește situația din România, Nanau a declarat pentru Indie Wire că, la fel ca în cazul Colectiv, în spitalele românești, în timpul crizei provocate de pandemie, “nu există protocoale pentru tratarea pacienților suspecți de infecție. Deja în multe spitale au fost infectați alți pacienți pentru că au fost mutați unul sau doi pacienți pozitivi. E un dezastru”.
Alexander Nanau spune că toate țările din lume au nevoie de informație de calitate pe durata acestei crize sanitare. “Avem nevoie ca sistemul din jurul nostru că funcționeze când are loc un incendiu sau o epidemie. Se poate întâmpla într-o clipă: devii dependent de comunitatea în care trăiești. Dacă aceasta nu este în stare să-ți salveze viața, se sfârșește totul”, încheie regizorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro