Mergi direct la conținut »
Columbia acuză Venezuela că a învățat rebelii să folosească rachete rusești
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Columbia acuză Venezuela că a învățat rebelii să folosească rachete rusești

Columbia acuză Venezuela că a învățat rebelii să folosească rachete rusești

Reprezentanți ai armatei columbiene au declarat că soldații venezueleni loiali președintelui Nicolas Maduro au antrenat membri ai forțelor de gherilă din America de Sud în folosirea unor rachete antiaeriene care au doborât două elicoptere.

Luptătorii Armatei Naționale de Eliberare (ELN) au fost instruiți cum să utilizeze sistemului de rachete antiaeriene IGLA produs de ruși, a declarat generalul columbian Luis Navarro.

De altfel ELN s-a adăpostit mult timp pe teritoriul venezuelean și are o strânsă afinitate ideologică cu guvernul socialist al lui Maduro, pe care SUA încearcă să-l doboare.

Serviciile de informații din Columbia nu știu dacă ELN a dobândit propriile lansatoare de rachete și nici dacă instrucția a fost realizată de o organizată de o fracțiune din cadrul armatei Venezuelei sau a fost comandată chiar de guvernul de la Caracas.

Navarro a spus, totuși, că instrucția s-a făcut mai degrabă în mod clandestin și nu la baze militare venezuelene, scrie Bloomberg.

„Acestea sunt arme folosite de forțele armate venezuelene”, a spus el într-un interviu acordat la o bază aeriană din Bogota. „Avem dovezile clare și informațiile necesare pentru a afirma că ELN este considerată parte a sistemului de apărare a regimului Maduro”.

Maduro mobilizează tot ce poate în încercarea sa de a se menține la putere în timp ce SUA și aliații săi au făcut apel la o rebeliune militară.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Israel Ramirez, un comandant al ELN, cunoscut sub numele de Pablo Beltran, a declarat într-un mesaj înregistrat de la Havana că „nu există niciun acord militar între forțele armate ale Venezuelei și ELN”.

În ceea ce privește sistemul de rachete antiaeriene IGLA 9K38, care are un plafon de zbor de 3.400 de metri și care costă, potrivit site-ului oficial al CIA între 60.000 și 80.000 de dolari fiecare rachetă, oficialul ELN spune că „În prezent, nu avem acest tip de armă antiaeriană”.

Totuși, ELN a reușit să doboare două elicoptere militare columbiene în ultimii doi ani, unul cu focuri de pușcă și celălalt cu explozibil.

Armata columbiană nu a furnizat documente sau imagini care să-și dovedească acuzațiile privind faptul că armata de la Caracas a antrenat rebelii.


Citește și: ISIS a folosit companii românești ca să-și finanțeze acțiunile! Libertatea e parte a unei investigații internaționale care arată cum banii plătitorilor de taxe finanțează grupări criminale


 

Close
Închide
  Close