Comunitatea din Șpring a găsit o soluție inedită, dar foarte eficientă, derulată pe parcursul a trei ani, prin care a curățat comuna de deșeuri. Aici a fost instalat, încă din anul 2021, primul automat de colectare selectivă din zona rurală a României. A fost încheiat un parteneriat între administrația locală și firma care a oferit gratuit aparatul, urmând ca locuitorii să îl folosească pentru colectarea sticlelor din plastic și sticlă și a dozelor din metal. Pentru că impactul a fost nesemnificativ în primele luni, conducerea primăriei a decis să implice copiii din comunitate în această activitate.

„M-am gândit că pentru a încuraja cumva colectarea selectivă, trebuie să pornim de la cei mai mici, că indirect îi educă și pe cei mari, deși pare că ar trebui să se întâmple invers. Știam că pe cei mici îi pot stimula mai ușor, dar neavând posibilitatea ca din bugetul local să remunerez copiii care colectează selectiv, m-am gândit la sponsori. Am găsit și sponsori și s-a decis să acordăm câte 30 de lei pentru fiecare 100 de sticle colectate”, spune primarul Iulia Stănilă. 

Părinți certați de copii pentru că aruncau aiurea PET-urile

Rezultatul a fost, încă de la început, spectaculos. Zeci de copii din satele comunei au început să adune toate PET-urile de acasă și de pe domeniul public. Au existat chiar și situații în care copiii își certau părinții care doreau să arunce aceste tipuri de deșeuri la containerele obișnuite. Administrația locală a fost aproape copleșită de dorința copiilor de a aduna deșeurile aruncate de alții. 

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

„Nu m-am așteptat să ia o amploare atât de mare. Au strâns de pe toate văile și de pe toate șanțurile PET-uri. Le curățau și mergeau la aparat, cu sacii. Ba mai mult, bunicii și părinții strângeau pentru copii, pentru bucuria lor și să aibă cât mai multe șanse de câștig. S-a ajuns să fie aduse deșeuri și din alte localități, tot pentru ca șansele să crească”, a completat Iulia Stănilă. Pentru fiecare 100 de obiecte colectate se oferea un bilet de tombolă, astfel încât cei care adunau mai multe puteau câștiga chiar de mai multe ori câte 30 de lei. Proiectul a fost derulat până la intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție Returnare, dar parteneriatul de la Șpring va continua după aprobarea metodologiei privind implicarea administrațiilor locale în acest proces. Primăria Șpring va avea, astfel, un mare avantaj în sensul în care va putea demonstra foarte ușor la Ministerul Mediului că în comuna din județul Alba se reciclează deșeurile.

Zeci de mii de deșeuri, adunate cu ajutorul copiilor

Comuna din Transilvania care a scăpat de PET-uri cu ajutorul copiilor. „Mi-am cumpărat jucării și dulciuri, cu saci cu sticle de plastic”
Copiii din Șpring, în timpul acțiunii de strângere a deșeurilor
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

În total, prin proiectul de la Șpring au fost adunate câteva zeci de mii de deșeuri din cele trei categorii care se pot colecta prin intermediul automatului din comună. Primăria a acordat premii în valoare totală de circa 6.000 de lei, pentru toți copiii implicați. Cei care nu au câștigat la tombolă au fost și ei premiați cu câte 30 de lei. Au fost copii care au adunat, fiecare, câteva mii de sticle astfel încât șansele de câștig au crescut foarte mult. În acest mod inedit și simplu, comunitatea din Șpring a creat, cu ajutorul copiilor, acea mentalitate sănătoasă privind colectarea deșeurilor ce pot fi reciclate și depunerea acestora la un centru specializat. 

Comuna din Transilvania care a scăpat de PET-uri cu ajutorul copiilor. „Mi-am cumpărat jucării și dulciuri, cu saci cu sticle de plastic”
Centrul de colectare selectivă din Șpring

„Este un proiect foarte bun pentru comunitate, pentru că s-a curățat comuna. Copiii au fost foarte încântați, pentru că a fost o competiție între ei și o mare bucurie, în sensul că s-au îndemnat unii pe alții. Fiica mea este un copil căruia îi place curățenia și din punctul acesta de vedere a fost chiar ok. A fost printre copiii care au adunat cele mai multe PET-uri și, astfel, a câștigat și la tombolă”, a spus Ana Maria, mama unei fetițe implicate în proiect.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Comuna din Transilvania care a scăpat de PET-uri cu ajutorul copiilor. „Mi-am cumpărat jucării și dulciuri, cu saci cu sticle de plastic”
Primărița Iulia Stănilă alături de copii, după tombolă

Pentru locuitorii din comună a fost foarte important că au învățat cum să folosească un automat de colectare, lucru care va conta pentru viitor. „Este foarte bun aparatul. Poate ar trebui să existe și în alte comune așa ceva. Băiatul meu a fost și este în continuare foarte implicat în activitatea de colectare a PET-urilor. Acum le adună și le ține într-o anexă a casei până ce ajungem la un centru care funcționează. Sperăm ca și aparatul de la noi să redevină funcțional pentru a le putea pune aici”, a afirmat Nicoleta, mama unui alt copil implicat în „operațiunea” de adunat deșeuri de la Șpring. Pentru copii, această preocupare a însemnat și o modalitate de a-și petrece mai mult timp în aer liber și chiar să socializeze. „Am adunat mai mulți saci de sticle din plastic și i-am dus la aparat. Mi-am cumpărat jucării și dulciuri”, a spus Liviu, unul dintre zecile de copii angrenați în activitate. „Abia aștept să se facă cald să mergem din nou să adunăm sticle. Sigur au mai apărut altele pe câmp și pe marginea drumurilor. Acasă toate sunt adunate și le ducem la aparat”, a afirmat un alt băiat din comună.

Cei care au amplasat automatul la Șpring susțin că prin această inițiativă au dorit să înțeleagă cum funcționează piața de reciclare a deșeurilor din România. „Întâmplarea a făcut că am ajuns în zona Șpring, unde am instalat un sistem complet de colectare prin care am vrut să înțelegem cum ar trebui să facem lucrurile astea și dacă putem avea un impact în sistemul de garanție-returnare la nivelul României. Rezultatele au fost foarte bune. De fiecare dată când veneam, vedeam că sunt oameni de toate vârstele care reciclau. Am venit la un moment dat aici și era un copil care avea, efectiv, un sac plin de PET-uri mai mare ca el. Așteptăm acum normele metodologice ale legii privind sistemul de garanție-returnare, la capitolul referitor la UAT-uri, pentru a putea continua parteneriatul”, a afirmat Bogdan Trancă, reprezentantul societății care deține automatul de reciclare. El susține că au fost adunate câteva zeci de mii de deșeuri în urma acestei campanii.

Au plantat și 20.000 de puieți

Comuna din Transilvania care a scăpat de PET-uri cu ajutorul copiilor. „Mi-am cumpărat jucării și dulciuri, cu saci cu sticle de plastic”

Copiii din Șpring sunt implicați în fiecare an și în activitățile de curățenie din comună, dar și în cele de împădurire a zonelor de unde s-a exploatat intensiv material lemnos. Procesul de plantare de copaci se desfășoară deja de câțiva ani și a fost pornit la inițiativa a patru tineri din Sibiu care au cumpărat cu 86.000 de lei un număr de 20.000 de puieți pe care au decis să-i planteze pe o suprafață de cinci hectare din comuna Șpring. Ulterior, alte firme au sponsorizat activitățile de plantare puieți, astfel încât, în prezent, comuna din județul Alba se „laudă” cu mai mult de 10 hectare de teren reîmpădurit. Acest lucru a permis ca oamenii să primească, în continuare, lemn de foc din pădurea comunității, singura posibilitate de încălzire a locuințelor în sezonul rece.

Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (4)

iugavirgil   •   27.03.2024, 08:21

si aceasta colectare este ca un job care trebuie platit , iar copii sunt cei mai buni in acest gen de activitate .

Marica13   •   26.03.2024, 18:02

De strâns se strâng Problema e dacă se și menține

TZTZ   •   26.03.2024, 13:52

Un proiect frumos. Am mers in ultimele zile la aceste centre SGR de colectare si am vazut multi cetateni care adus saci, multi saci cu ambalaje, prea multi pentru un consum individual. Ceea ce arata ca pe multi romani ii doare undeva de reciclare, mediu, aer curat...ca de obicei numai gura este de noi...sau sunt prea comozi...ca deh s-au ajuns sau asa cred ei. Oricum tinand cont de recompensa monetara din spate cred si sper ca va avea un efect pozitiv in curatarea mediului inconjurator si cei care vor colecta sa fie multumiti cu banii pe care ii castiga.

    Realist2023   •   26.03.2024, 18:18

    TZTZ   •  26.03.2024, 13:52

    Un proiect frumos. Am mers in ultimele zile la aceste centre SGR de colectare si am vazut multi cetateni care adus saci, multi saci cu ambalaje, prea multi pentru un consum individual. Ceea ce arata ca pe multi romani ii doare undeva de reciclare, mediu, aer curat...ca de obicei numai gura este de noi...sau sunt prea comozi...ca deh s-au ajuns sau asa cred ei. Oricum tinand cont de recompensa monetara din spate cred si sper ca va avea un efect pozitiv in curatarea mediului inconjurator si cei care vor colecta sa fie multumiti cu banii pe care ii castiga.

    Orice motivatie care conduce la efectul dorit e fasta !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
FANATIK.RO
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
FANATIK.RO
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI