Noua sesiune cu uşile închise a fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China. Noua reuniune vine în contextul în care Hamas a lansat 130 de rachete peste Tel Aviv, după ce un bloc din Fâșia Gaza a fost distrus de forțele israeliene.
Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declaraţie comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenţei Statelor Unite de a adopta „în această etapă” un proiect de text propus de Norvegia.
Acest proiect de declaraţie, obţinut de AFP, fără a condamna violenţele, solicita „Israelului să oprească activităţile de colonizare, demolările şi expulzările” palestinienilor, „inclusiv în Ierusalimul de Est”, sursă de tensiuni în ultimele săptămâni.
Proiectul de declaraţie mai cerea celor două părţi „să se abţină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile şi să submineze viabilitatea soluţiei celor două state”, solicita reţinere, precum şi evitarea oricăror provocări, cu respectarea „statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte”.
Întrebat marţi dacă SUA se mai opun unei declaraţii a Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a refuzat să răspundă direct.
„Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Naţională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada”, a spus Ned Price.
Marţi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avusese deja o luarea de poziţie pe subiect duminică, a cerut ca escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni „să înceteze imediat”.