De Daniel Stanciu,

de Daniel Stanciu
2 iunie 2019, județul Timiș. Cristian Amariei merge, fără vestă antiglonț și cu un pistol Carpați vechi de 40 de ani, să îl captureze pe Marcel Ionel Lepa, un infractor periculos, client al pușcăriilor încă din 1990, recidivist cu condamnări pentru furturi, tâlhării şi un omor din culpă, care trebuia dus în penitenciar pentru o pedeapsă primită în 2018.

Infractorul vrea să scape și trage cu arma, una mai bună decât cea a polițistului Amariei. Un glonț îl nimerește în piept și, fără vestă antiglonț, nu are nicio șansă de supraviețuire. În urma lui rămân doi copii orfani, un ajutor de înmormântare, condoleanțe și realitatea dureroasă din vorbele ministrului de Interne, Carmen Dan: “Pe polițistul ucis nu îl mai putem aduce înapoi”.

Cristian Amariei

Ministrul caută vinovați printre cei care au organizat prinderea lui, spune că nu fuge de răspundere, dar subliniază că nu ministrul este cel care îi dictează unui poliţist care pleacă în misiune. Dă asigurări că problema echipamentelor de protecție pentru polițiștii care merg la misiuni cu grad mare de pericol a fost întotdeauna “o prioritate” și dotarea nu a fost niciodată la “capitolul diverse”.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Numai că realitatea o contrazice. Polițiștii i-au atras atenția de acum doi ani, după o dramă similară – uciderea unui polițist de către un infractor – că oamenilor legii le lipsesc vestele și au arme vechi.

Ucis pe peronul gării din Burdujeni

21 iulie 2017, județul Suceava. Polițistul de la Transporturi Sorin Vezeteu este înjunghiat mortal pe peronul gării din Burdujeni, de Ioan Beșa, un tânăr de 24 de ani, care l-a atacat din spate, fără niciun motiv. Ca și Amariei, Vezeteu nu purta vestă antiglonț sau vestă antiînjunghiere.

Sorin Vezetelu

Carmen Dan, și atunci ministru de Interne, transmitea condoleanțe familiei și spunea că astfel de situații nu trebuie să nu se mai întâmple. Dotarea cu echipamente era, în vorbele ministrului, o preocupare și aici intrau vestele antiînjunghiere, pistoalele și mașinile de intervenții.

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”
Recomandări

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”

 

Ministrul chiar recunoștea că s-a vorbit mult în ultima vreme despre dotările polițiștilor, dar nu s-a făcut nimic pentru cei care “nu au nici susținerea autorității și nici mijloacele necesare ca să-și desfășoare activitatea în bune condiții și să se simtă protejați”.

”În 2017 i-am spus ministrului că habar nu are ce se întâmplă în teren”

Ministrul de Interne știa din 2017, după moartea polițistului Vezeteu, că trebuie să le dea polițiștilor echipament mai bun, altfel vor urma alte tragedii.

O atenționase în ziua înmormântării lui Vezeteu chiar un coleg de-ai acestuia din Burdujeni.

Polițistul Lucian Gălățeanu, prieten cu Sorin Vezeteu a ales atunci să nu citească de pe o foaie despre polițistul care a murit la datorie și, revoltat, i-a spus ministrului Carmen Dan care este ”realitatea din teren” cu care se confruntă oamenii legii.

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei
Recomandări

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei

 

Anul ăsta am făcut o singură tragere până la jumătatea asta de an și la televizor apare nu știu cine și spune că noi suntem antrenați. Nu suntem antrenați! Cu pistoalele amărâte pe care le avem, vom trage de două ori pe an, de verificare. Asta este realitatea din teren, doamna ministru, îi spunea Gălățeanu ministrului Carmen Dan, în 2017.

Lucian Gălățeanu, acum șef la Poliția Transporturi Feroviare Suceava Nord, și-a ținut prietenul pe brațe în 2017 până a murit.

“A fost o revoltă, nu a fost un reproș”

Lucian Gălățeanu, polițistul care i-a spus ministrului adevărul despre situația oamenilor din teren

La doi ani de la moartea prietenului său, polițistul spune de ce a ales atunci să nu vorbească despre cum a fost polițistul Sorin Vezeteu, ci să își exprime revolta în fața ministrului Carmen Dan.

“A fost o revoltă, nu a fost un reproș. Dar efectiv i-am spus că ea habar nu are de ce se întâmplă în teren. Pentru că, din ce îmi aduc eu aminte la momentul respectiv, i-am spus că atunci când merge cu mașina până la București, să se oprească pe oricare traseu. Să oprească un agent de poliție, un echipaj și să îl întrebe cu ce se confruntă, ce probleme are, ce nu are”, ne-a spus Lucian Gălățeanu.

Veste da, pistoale ba

L-am întrebat și ce s-a schimbat după ce i-a spus ministrului. Am aflat că în toamna anului 2018, Poliția Transporturi Suceava, unde lucra Vezeteu, a primit 23 de veste antiglonț și antiînjungjiere, câte una pentru fiecare agent care iese pe teren.

Secția de Poliție Burdjeni a primit 4 veste, la 20 de agenți de poliție operativi.

Pistoale noi nu au primit, iar în 2018, la Poliția Transporturi Suceva s-au organizat zero sesiuni de tragere. Anul acesta, până în prezent, au fost tot zero trageri.

În 2017, prim-ministrul de atunci Mihai Tudose spunea că polițiștii nu vor mai patrula singuri, așa cum era Sorin Vezeteu în ziua în care a fost înjunghiat.

O măsură bună, spune agentul șef principal Gălățeanu, dar simpla dorință de a face patrulele din doi oameni nu acoperă lipsa masivă de personal din Poliție.

De la moartea colegului lor, niciun polițist din Suceava nu mai merge în patrulări sau în misiune singuri. Poliția locală merge cu oameni de la Poliția Transporturi Suceava sau, uneori, cu jandarmi. Asta și pentru că “oamenii au ajuns să refuze să plece singuri pe teren, și pe bună dreptate”, mai spune Gălățeanu.

“Mi-e rușine să văd la șold un pistol Carpați de pe vremea bunicilor ”

La înmormântarea polițistului Sorin Vezeteu a vorbit revoltat despre dotările polițiștilor și primarul Ioan Pavăl, din comuna Dumbrăveni, Suceava, locul de naștere al lui Sorin Vezeteu.

Ioan Pavăl, primarul din Dumbrăveni

“Mi-e rușine să văd la șold un pistol Carpați de pe vremea bunicilor noștri. Mi-e rușine că mașina (poliției – n.red.) e stricată, când este o intervenție, nu poate să plece. Mi-e atât de rușine că traiesc într-o țară în care de 27 de ani alegem oameni în Parlament și 4 ani după ne povestesc că vor face bravuri și nu fac nimic”, spunea Ioan Pavăl în 2017.

Acum, l-am contactat pe primar pentru a vedea dacă moartea polițistului Vezeteu și vorbele sale au produs vreo schimbare din 2017.

Ne-a spus că, după șase luni de la tragedie, Secția de Poliție din Dumbrăveni a primit o mașină nouă și 2 veste antiglonț. Pe lângă asta, ei au primit și un sediu nou. Din nou, zero pistoale noi.

Bunicul lui Sorin Vezeteu a fost veteran de război și încă este în viață

Ca o ironie crudă a sorții, bunicul lui Vezeteu l-a condus pe nepotul său pe ultimul drum.

“Când mergeam la cimitir, (…), treceam pe la poarta bunicului mortului, care e veteran de război și care, vă dați seama, a venit din război după mii de gloanțe pe la urechi, a venit acasă sănătos și pe nepotul său îl omoară ăla cu cuțitul în gară, polițist”, ne-a spus Pavăl.  

Bunicul lui Sorin Vezeteu, veteran de război, la peste 90 de ani este încă în viață. Sorin Vezeteu, la 38 de ani, și Cristian Amariei, la 43 de ani, au murit la datorie din cauza dotărilor insuficiente și învechite.

Puține veste antiglonț, pistoale vechi de peste 40 de ani, antrenament precar al polițiștilor descrie situația din 2017, dar și pe cea din 2019, doi ani marcați de drame la indigo.

Cei care răspund de sistemul de ordine și siguranță publică au primit de doi ani avertizări despre condițiile în care își riscă viața cei aflați în slujba legii.

“Este un eveniment teribil pentru noi, cu care, din fericire, nu ne confruntăm prea des. Criminalitatea în țara noastră nu are un caracter atât de violent, dar se întâmplă și astfel de tragedii”, spune ministrul Carmen Dan după moartea polițistului Cristian Amariei și la doi ani după moartea polițistului Sorin Vezeteu.

Polițiștii sunt fermi: nu vor să ajungă să-și îngroape colegii, cer ca ministerul să le apere viața

Polițiștii îi transmit din nou ministerul Carmen Dan că nu vor ajutoare de înmormântare, ci “respect și protecție”. 

Și așteaptă de la ministrul de Interne să spună cum a fost “o prioritate” siguranța polițiștilor dacă tragedia din 2017 s-a repetat în 2019 tot din lipsa dotărilor.

Și asasinul poliștistului Sorin Vezeteu, și cel al lui Cristian Amariei, s-au sinucis în pușcărie.

Citește și:

Zeci de mii de polițiști se antrenează doar o dată pe an, din cauza lipsei poligoanelor de tragere! „Folosesc între două și cinci cartușe

Ministrul de Interne, despre dotarea deficitară a polițiștilor: ”Lipsuri există, nevoile sunt reale, dar nu mai suntem ca acum doi ani”

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor