De Cătălin Doscaș,

Emil Păscuţ a explicat, pentru Libertatea, că dincolo de pistoalele vechi de mai bine de patru decenii, pe care le au în dotare majoritatea oamenilor legii, instituţia nu are poligoane suficiente, iar antenamentele presupun tragerea a câtorva gloanţe pe an.

La nivel naţional, de regulă, se face o şedintă de tragere pe an şi cartuşele alocate pentru o tragere individuală sunt între două şi cinci.  Total insuficiente pentru o tragere serioasă. În opinia noastră, ar trebui alocate între 50 si 100 de cartuşe pe lună sau măcar la două luni, pentru fiecare poliţist operativ, pentru o şedinta tragere individuală pe lună, cu diverse scenarii de tragere”, explică acesta.

E un semnal de alarmă care apare, însă, după ce un poliţist a fost împuşcat în piept şi gât.

Nu există poligoane proprii. Nu se execută trageri suficiente şi eficiente. Prin eficienţă înţelegând şedinte de tragere cu scenarii care să simuleze situaţii reale.  Sunt aceleaşi sedinţe de tragere, statice, ca pe vremea Miliţiei. Dar pe vremea Miliţiei, infractorii nu aveau curaj să tragă în poliţişti”, a declarat sindicalistul.

Emil Păscuţ, preşedintele de onoare al Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“.

Probleme sunt şi la “centru”.  La nivelul Capitalei, spre exemplu, ar fi aproximativ 6.500 de poliţişti care nu au un poligon propriu pentru antrenamente.

“Uciderea agentului Cristian Amariei nu este decât unul din multele  evenimente tragice care dovedesc subfinanțarea Poliției Române, lipsa de mijloace tehnice moderne,  în pas cu dotările răufacătorilor, lipsa cronică de resurse umane care atrage epuizarea si demotivarea personalului existent, lipsa de tactici poliţienesti adecvate, lipsa de instruire adecvată”, a mai spus Păscuţ care se alătură vocilor din sindicatele Poliţiei care au cerut demisia sau demiterea ministrului de interne.

În mediul on-line, zeci de poliţişti povestesc despre această stare de fapt.

În ultimii 19 ani am tras o singură dată pe an, de obicei în luna octombrie. Pot să spun că la ultimele două trageri le-am efectuat cu câte două cartușe, pistol Carpați, de la o distanță de 10 metri. De asemenea, nu a fost ședință de tragere fără să existe măcar câte un incident de tragere(blocarea mecanismului armamentului)”, spune un poliţist.

Poliţistul Cristian Amariei a fost împuşcat în timp ce încerca să-l prindă pe Marcel Ionel Lepa, care este şi acum căutat de autorităţi.

Acum, tot mai mulţi poliţişti vorbesc despre momentele în care viaţa le este ameninţată, chiar de propriile dotări.  Libertatea a publicat astăzi noi dezvăluiri care scot la lumină o problemă sistemică cu care se confruntă angajații Ministerului Afacerilor Interne: maşinile vechi şi proaste cu care sunt obligaţi să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

Citește și: