Cum uniformele scolare nu mai sunt obligatorii in majoritatea liceelor, adolescentii isi etaleaza care mai de care tinutele vestimentare nonconformiste. Ba, mai mult, intre ei exista o adevarata competitie. Orice licean cu pretentii ravneste la disputatul titlu de “cel mai bine imbracat din scoala”. “Cool” si “trendy” sunt termeni care nu lipsesc din vocabularul nici unui tip sau nici unei tipe in pas cu moda.
Ce se mai poarta la scoala, dar si cati bani cheltuie tinerii pentru a fi “in tendinte” am aflat de la cativa adolescenti bucuresteni.
Irina, 17 ani: “Imi cumpar haine de unde gasesc ceva dragut. De exemplu, cele pe care le-am imbracat azi nu le-am luat pe toate odata. Le cumpar pe rand si apoi le asortez. Culorile preferate la haine sunt mov si roz. Esarfa roz pe care o am la gat imi este tare draga. Ca accesorii, am foarte multe cordelute, asemanatoare cu cea pe care o am acum pe cap”.
Anca, 18 ani: “Ma imbrac casual. Nu pot spune ca sunt in pas cu moda, dar nici antimoda. Ma imbrac cum am chef. Am multe bentite pe care le asortez cu hainele.”
Andrei, 18 ani:“Nu ies din tipar. Am multi adidasi, tenisi, pe care-i asortez cu tricourile. Cei din picioare sunt de la Stone Creek si m-au costat 120 RON.”
Casandra, 18 ani:“Imi cumpar hainele de la Zara, Mango, Kenvelo. Jacheta e de la Kenvelo si m-a costat 100 RON.”
Clarina, 15 ani:“Cel mai mult imi place combinatia rosu-negru. Geaca de pe mine e preferata mea, e de la Zara si a costat cam 100 RON.”
Profesorii recomanda decenta
Elevii nu mai sunt obligati sa poarte uniforma la scoala. “Copiii nu trebuie sa se imbrace intr-un anumit fel, dar noi recomandam decenta si bun gust, tinute clasice, in general, si sa evite exagerarile. Desi nu li se impune sa se imbrace intr-o uniforma, sunt licee in Capitala unde elevii s-au consultat cu parintii si cu profesorii si au ales anumite elemente de identificare pentru tinuta scolara, cum ar fi: cravate, bluze sau sacouri de o anumita culoare.
Aceasta solutie este ideala, pentru ca in cazul unui incident, putem sa identificam mai rapid persoanele implicate”, ne-a declarat Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.