Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Micii au sfârâit printre morminte. Cum au sărăbătorit romii Paștele Blajinilor FOTO&VIDEO

Micii au sfârâit printre morminte. Cum au sărăbătorit romii Paștele Blajinilor FOTO&VIDEO

Chef mare, luni dimineață, în cimitirul Viişoara din Ploieşti, acolo unde grătarele au sfârâit, iar mesele au fost întinse chiar printre morminte de romii care au sărbătorit Paştele Blajinilor.

Romii au întins mesele în cimitir, printre mormonte, pomenindu-i astfel cum se cuvine pe cei morţi, de Paștele Blajinilor.

În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților.

Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au murit, fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți. Credincioșii depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș.

Astfel, romii, îmbrăcați cu hainele bune, unele mai colorate decât altele, și-au luat de acasă mese, scaune, grătare, multe sticle de băutură și pungi pline cu mâncare, și au petreacut, scrie RepublikaNews, direct printre morminte.

Au sfârâit mititeii și fripturile și la Focșani. Printre cruci, morminte și capele, romii nu s-au sfiit să întindă mese bogate pentru a-i pomeni pe cei morți.

Sursa foto & video: republikanews.ro

Close
Închide
  Close