Grecia reprezintă pentru mulți dintre noi paradisul. Gazda numărul 1 a vacanțelor estivale pentru români. Elenii au fost însă și ei loviți brutal de pandemia de COVID-19, iar acolo măsurile au fost mai dure.
de infectați cu COVID-19 au grecii, față de 5.202 la noi
de decese din cauza coronavirusului au raportat elenii, în timp ce românii au deja 229
Se iese din casă tot cu declarație pe propria răspundere, iar poliția restricționează accesul în magazine și în interiorul băncilor pentru a nu se produce îmbulzeală.
Legea e mult mai aspră
Cosmin Bărcăuan, fost internațional român, este stabilit de 13 ani în Grecia, unde are familie și copii, soția, Vaso, fiind din Petralona, lângă Salonic, cei doi având și-o pensiune în localitate, care în momentul de față este închisă.
„Și noi trăim cu frică, deși sunt mai puține cazuri decât în România. Însă aici trebuie să respecți regulile. Nu stai la glume cu poliția: cea mai mică amendă e de 150 de euro, dar se poate ajunge repede până la 5.000 de euro sau chiar la ani de închisoare. Dacă ești în carantină sau vii din străinătate și nu respecți regimul de izolare, iei 5.000 de euro! Faci sigur închisoare dacă din cauza faptului că nu respecți carantina contaminezi alți oameni și moare cineva. Grecii au luat măsuri foarte rapid și nu se joacă”, a povestit bărbatul de 41 de ani.
de euro lunar primesc grecii care nu pot merge la muncă deoarece angajatorii lor au fost obligați să închidă provizoriu locurile de muncă din cauza „ordinelor de stat”
Judecătorul Curții Supreme, Vasilis Pliotas, a anunțat cu ceva timp în urmă că cine încalcă regulile de carantină poate fi încarcerat până la 3 ani, în timp ce în cazul în care acțiunea respectivului duce la moartea cuiva se va confrunta cu cel puțin 10 ani de pedeapsă. Dacă un număr mare de decese apar din cauza nerespectării reglementărilor, vinovații ar putea fi pedepsiți chiar cu detenția pe viață!
„Bate vântul prin stațiuni”
Recunoscuți pentru apartenența la credință ortodoxă, grecii au acceptat să-și vadă bisericile închise și să asculte slujbele doar la radio sau să le vizioneze online. Așa se va întâmpla și-n Săptămâna Patimilor.
Plajele au fost și ele închise de la jumătatea lunii martie, după ce fuseseră luate cu asalt într-un week-end cu vreme frumoasă, atrăgând luarea unor măsuri drastice pentru a-i descuraja pe cetățeni să mai iasă din case.
„Stațiunile care în anii trecuți începeau în această perioadă să se umple de oameni sunt acum pustii. Nici prin Salonic nu prea vezi oameni pe stradă. E poliție peste tot. Sunt deschise supermarketurile, brutăriile, băncile, dar e postat câte un polițist în față, lasă câte unul, doi oameni maximum înăuntru”, a mai povestit Bărcăuan.
Ni s-a spus că până pe 27 aprilie e carantină dură, apoi s-ar mai putea relaxa măsurile
Cosmin Bărcăuan: