Vanzarea sau cumpararea unei locuinte a devenit in ultima perioada o actiune plina de riscuri din cauza multor inselaciuni petrecute in acest domeniu. Iata cateva sfaturi pentru cazul cand vreti sa cumparati o locuinta sau sa vindeti apartamentul sau casa pe care o aveti in proprietate.
– Daca v-ati hotarat sa faceti tranzactia printr-o agentie imobiliara, este mai simplu pentru ca personalul acesteia stie ce acte sunt necesare pentru perfectarea unui contract de vanzare-cumparare. Dar trebuie sa fiti atenti pentru ca multe inselaciuni se pot face chiar prin agentii. De aceea, va sfatuim sa apelati la o agentie imobiliara care are un sediu cat mai la vedere si cu firma vizibila. Mai nou, agentii imobiliari pot fi verificati si puteti afla daca sunt atestati sau daca exista plangeri impotriva lor la Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare (telefon 665.57.63). Majoritatea agentiilor percep un comision de circa 3% din valoarea tranzactiei.
– Semnati actele de vanzare-cumparare numai intr-un cabinet notarial care are firma si numai in prezenta unui notar.
– Notarul e obligat sa ceara un certificat fiscal si certificat de sarcini. Verificati cu atentie extrasul de carte funciara si certificatul de sarcini. Acestea sunt valabile 48 de ore de la data eliberarii si se obtin de la judecatoriile teritoriale in raza carora se afla imobilul. Verificati ca datele de identificare ale proprietatii si ale proprietarului sa fie identice in buletin, contracte si certificate. Uitati-va cu atentie ca stampilele sa fie clare. Falsurile au stampile miscate sau foarte sterse.
– Certificatul fiscal care se elibereaza de Directiile de Impozite si Taxe Locale din cadrul primariilor trebuie sa fie datat recent, redactat clar, fara stersaturi sau modificari, cu stampile lizibile.
– Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cheltuielilor care le revin in cadrul asociatiei de proprietari. In acest sens, trebuie sa prezinte o adeverinta eliberata de asociatia de proprietari si confirmata de birourile pentru asociatiile de proprietari infiintate recent in cadrul primariilor.
– Noul proprietar trebuie sa intabuleze la judecatorie imediat contractul de vanzare-cumparare. Abia dupa aceasta actiune, poate fi convins ca nu mai exista nici un risc de a pierde banii.