Concret, UE vrea să le ofere angajaților acces la informațiile privind grila de salarizare a companiei, datele urmând să fie defalcate pe tipul muncii și sex, și de a-i forța pe angajatori să remedieze diferențele de plată în cazul unor posturi similare.
Actuala șefă a CE, Ursula von der Leyen, a promis să prezinte aceste reguli în maximum 100 de zile de la preluarea funcției. Planul va fi însă prezentat pe 4 martie, aproape un an mai târziu.
Documentul obținut de jurnaliști afirmă că „diferența de gen în salarizare” – definită drept diferența de salarizare între bărbați și femei pentru aceeași muncă – rămâne în medie de 14,1% la nivelul UE.
În prezent, doar 10 țări din UE au adoptat legi privind transparența salarizării: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia. În schimb, Irlanda și Olanda analizează încă ideea.
Ce obligații vor avea companiile
Propunerea CE va include mai multe obligații pentru companii și le va oferi salariaților dreptul de a cere ca angajatorul să le furnizeze informații despre nivelul veniturilor în comparație cu cel realizat în alte firme pe un post similar, informațiile urmând să fie defalcate în funcție de sex.
De
asemenea, angajatorii nu ar avea voie să le ceară candidaților
informații privind nivelul veniturilor de la locul de muncă actual,
în timpul interviului de angajare.
Țările
UE ar fi obligate să stabilească instrumente care să clasifice
valoarea muncii în funcție de criterii precum abilitățile,
educația, tipul sarcinilor și randamentul din timpul programului de
muncă pentru a ajuta angajatorii să creeze sisteme de salarizare
neutre față de sex.
La
rândul lor, angajatorii resping ideea că diferențele de salarizare
s-ar datora discriminării, afirmând că acestea sunt cauzate de
alți factori precum segregarea pieței muncii, și se opun unor
raportări obligatorii privind salariile.