Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a justificat amânarea programului prin suspiciuni de fraude cibernetice, însă sursele Libertatea arată că este vorba de o accesare crescută a sistemului de către beneficiari, nu de hackeri.
„Problema a fost anunțarea orei de începere, ora 12, ceea ce a făcut ca multă lume să stea pregătită pe site pentru a se înscrie‟, au spus sursele.
În acest moment, la accesarea platformei electrocasnice.afm.ro utilizatorii sunt întâmpinați cu un mesaj de eroare.
Prin intermediul programului ”Rabla la electrocasnice” românii primesc vouchere atunci când își schimbă electrocasnicele vechi cu unele noi și mai eficiente din punct de vedere energetic.
Bugetul programului este de 40 de milioane de lei, iar 100.000 de români erau așteptați să participe la ediția din acest an, adică să își schimbe dispozitivele cu unele mai bune.
Tensiuni cu retailerii
Mai mult, sursele indică tensiuni între retaileri și AFM din cauza programului.
„Retailerii au tras de ei încă din vară. Unii au investit în campanii de marketing anunțând programul, care acum nu se știe când va porni. Retailerii au așteptat foarte mult specificațiile. Administrația Fondului de Mediu a vrut să demareze programul în luna noiembrie, dar acest lucru s-ar fi intersectat cu Black Friday și ar fi fost o mare problemă logistică: nu s-ar fi putut face și livrări și să fie ridicate în același timp și produsele pentru reciclat‟, spun sursele.
Din cauza pandemiei, numărul comenzilor online a crescut foarte mult, iar acest lucru pune deja o presiune mare pe companiile de curierat.
Nu se știe când se va relua
Instituția a anunțat marți că deschiderea programului se amână, fără a da o dată anume pentru redeschiderea înscrierilor.
Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru electrocasnice, AFM anunţă amânarea (…) până la o dată ce va fi comunicată ulterior
Administrația Fondului de Mediu:
„Cum mai poți să spui că ești serios când lași programul pe ultimele două săptămâni ale anului, iar apoi îl amâni?‟, se întreabă retailerii.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a trimis Corpul de Control la AFM și a cerut demiterea șefului instituției, Dan-Cătălin Vatamanu.
„Atacul‟ de la IMM Invest
Surse Libertatea spun că, practic, este vorba de aceeași problemă ca la lansarea IMM Invest, când platforma a fost blocată încă din primele secunde.
Programul a fost lansat inițial în data de 17 aprilie, dar a fost copleșit de numărul mare de cereri, iar platforma a cedat. La acel moment, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, anunța că este vorba de un atac cibernetic.
Ulterior, platforma a fost trecută la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), iar programul a fost relansat din 28 aprilie.
„Hackerii‟ care au destabilizat programul nu au fost prinși niciodată, iar europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a spus că platforma nu a fost bine pusă la punct și a fost accesată de 400.000 de ori într-o oră.
Scandal și la „Casa Verde”
Administrația Fondului pentru Mediu s-a mai confruntat cu un scandal de același gen. Programul „Casa Verde‟, prin care românii își puteau monta panouri fotovoltaice, a stat la rândul său blocat.
Sistemul în care se depuneau solicitările a fost oprit, în septembrie 2019, de către AFM după ce au existat suspiciuni de fraudă din partea unei firme din Oltenia, care a reușit să încarce mai multe aplicații decât concurenții.
DIICOT a deschis un dosar în această cauză, dar l-a clasat întrucât ”faptele nu există‟.
Potrivit Greenpeace, blocarea programului s-a soldat cu respingerea a aproape 9.000 de solicitări dintr-un motiv care este imputabil AFM.