„Varianta Omicron nu a venit din varianta Delta. A venit dintr-o parte complet diferită a arborelui genealogic al virusului. Și din moment ce nu știm de unde va veni o nouă variantă, nu putem ști cât de gravă ar putea fi”, spune profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.

Teoria este susținută și de profesorul și virusologul Lawrence Young de la Universitatea Warwick. „Oamenii par să creadă că a existat o evoluție liniară a virusului de la Alpha la Beta la Delta la Omicron”, a spus el pentru Observer. „Dar pur și simplu nu este cazul. Ideea că variantele de virus vor continua să devină mai blânde este greșită. O nouă variantă s-ar putea dovedi chiar mai gravă decât varianta Delta”.

Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
Majoritatea statelor ridică restricțiile ani-pandemice (foto Hepta)

Și David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniază că oamenii nu ar trebui să se grăbească să se relaxeze pentru că pandemia nu a ajuns încă la final.

Vor fi mai multe variante după Omicron și dacă sunt mai transmisibile vor domina. În plus, ele pot provoca diferite modele de îmbolnăvire, cu alte cuvinte, se pot dovedi a fi mai letale sau pot avea consecințe pe termen lung.

David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătăți :
Cum a ajuns în faliment o fabrică veche de 100 de ani, care putea produce 10 milioane de perechi de șosete pe an. „Era o activitate uriașă, în trei schimburi”
Recomandări
Cum a ajuns în faliment o fabrică veche de 100 de ani, care putea produce 10 milioane de perechi de șosete pe an. „Era o activitate uriașă, în trei schimburi”

El cataloghează un comportament care nu pune prudența și protecția pe primul plan drept „un pariu cu consencințe potențial grave”.

„Nu văd niciun avantaj la un asemenea pariu. Pandemia are un drum lung de parcurs și – așa cum este cazul de când a început – oamenii și liderii lor îi vor influența impactul pe termen lung prin acțiunile pe care le întreprind acum”, spune David Nabarro.

10% dintre tineri, uciși de gripă spaniolă

Virusul care a provocat gripa spaniolă nu părea atât de amenințător când s-a răspândit inițial. Primul val din primăvara anului 1918 a fost relativ ușor. Dar totul s-a schimbat în toamnă, probabil pentru că virusul a suferit mutații. Al doilea val a generat multe infectări în toată lumea. Mașinile stradale au fost transformate în caruri funebre, iar preoții strângeau cadavrele cu trăsuri trase de cai, potrivit Washington Post.

Numai în timpul celui de-al doilea val, mai mulți americani au fost uciși de gripă decât au murit în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea și Războiul din Vietnam la un loc.

Pandemia de gripă părea să afecteze în special tinerii, din motive pe care istoricii și oamenii de știință încă le dezbat. Când au fost confirmate primele cazuri, Primul Război Mondial era încă în desfășurare. Condițiile grele din tranșee au ajutat virusul să treacă rapid de la soldat la soldat, iar condițiile din spitalele de campanie au grăbit adesea răspândirea. Alți experți au sugerat că persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani erau mai puțin susceptibile de a avea imunitate anterioară la virusuri gripale similare.

Vladimir Putin refuză armistițiul și pune condiții pentru pace: „Există nuanțe”
Recomandări
Vladimir Putin refuză armistițiul și pune condiții pentru pace: „Există nuanțe”

Gripa spaniolă a redus speranța de viață în Statele Unite cu mai mult de 12 ani. Aproximativ 10% din tinerii care au trăit în perioada pandemiei de gripă ar fi murit din cauza acesteia, potrivit relatărilor istoricului John M. Barry în cartea sa „The Great Influenza”.

Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
10% dintre tineri, uciși de gripă spaniolă – foto Profimedia

La fel ca în prezent, în iarna anilor 1919-1920, după doi ani de pandemie, americanii erau sătui de limitările impuse pentru a opri răspândirea virusului. Aproape toate restricțiile de sănătate publică – cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială și închiderea școlilor și bisericilor – au fost ridicate. O întoarcere grăbită la adunările publice a dus la o creștere a numărului de cazuri. Politicienii fie au dat vina pe neatenția oamenilor pentru reapariția virusului, fie au minimizat gravitatea acestuia.

Cel de-al patrulea val nu a fost o știre de prima pagină, precum valurile anterioare. Situația era tratată pe spațiu restrâns în interiorul ziarelor unde mai apăreau raportări despre numărul de noi cazuri zilnice sau săptămânale.

Lupta pentru supraviețuire a femeilor în România comunistă, când produsele pentru igienă intimă sau contraceptivele erau rarități: „Mai foloseam cârpe, dar de multe ori nu aveam din ce rupe”
Recomandări
Lupta pentru supraviețuire a femeilor în România comunistă, când produsele pentru igienă intimă sau contraceptivele erau rarități: „Mai foloseam cârpe, dar de multe ori nu aveam din ce rupe”

Cu toate aestea, al patrulea val, deși mai puțin urmărit de presa vremii, nu a fost lipsit de un grad ridicat de mortalitate. În New York, mai mulți oameni au murit între decembrie 1919 și aprilie 1920 decât în primul și al treilea val. Detroit, St. Louis și Minneapolis au fost de asemenea lovite puternic de valul patru, iar excesul de mortalitate raportat în multe districte din Michigan din cauza gripei a fost unul foarte ridicat.

Experții spun că este posibil ca măsurile de sănătate publică ale guvernelor locale să fi contribuit de fapt la al patrulea val prin limitarea răspândirii virusului în valurile anterioare. Lăsarea virusului să se răspândească liber, însă, nu ar fi fost recomandabilă, a spus Wan Yang, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia și autor al lucrării despre mortalitatea prin gripă din New York.

„Mai multe infecții ar putea duce, de asemenea, la mai multe mutații, astfel încât aceasta ar putea genera o nouă variantă de virus care îți poate eroda apoi imunitatea anterioară. Prin urmare, totul depinde de modul în care virusul va evolua, ceea ce este cu adevărat imprevizibil”, a spus Yang.

Lecțiile trecutului

Cu un secol în urmă, Statele Unite începeau anul 1920 cu un optimism similar celui cu care abordează mare parte din statele lumii 2022. „Cel mai bun raport de sănătate pentru oraș în ultimii 53 de ani”, titra New York Times pe prima pagină în 4 ianuarie. După ce au trecut prin trei valuri pandemice foarte grele, locuitorii din New York aveau speranțe că au depășit ce e mai greu. În doar câteva săptămâni, situația s-a schimbat radical.

Deși oficialii din domeniul sănătății anticipau că varianta virusului care va circula în 1920 va fi mai blândă, iar cei care s-au îmbolnăvit în precedentele valuri vor fi imuni, realitatea s-a dovedit altfel.

Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
Forțele de ordine purtau mască pe străzi în 1819, în timpul pandemiei de gripă spaniolă. Imagine din Seattle, USA – foto Profimedia

În timp ce multe locuri din întreaga lume nu au văzut un al patrulea val, mai multe metropole americane – inclusiv New York City, Chicago și Detroit – au avut parte de un alt val cu mortalitate ridicată. În SUA, când numeroși oficiali anunțau obținerea „victoriei” și relaxau măsurile, un al patru val a adus o puzderie de cazuri, a ucis mulți americani și au dus spitalele în pragul colapsului.

Când vine vorba de virusuri precum cel de acum un secol sau actualul coronavirus, experții subliniază că „sfârșitul” poate fi un termen înșelător. În cele mai multe cazuri, astfel de virusuri evoluează de la un agent patogen mortal la o formă mai blândă, dar sezonieră.

„Dispariția virusului nu este realistă”

Virusurile gripale și coronavirusurile sunt diferite din punct de vedere genetic, așa că nu este posibil să se facă o comparație exactă cu pandemia din 1918. Yang a remarcat că noul coronavirus pare să sufere mutații mult mai repede decât virusul gripal din 1918.

Gestionarea pandemiei actuale a beneficiat, de asemenea, de multe dezvoltări științifice care nu erau disponibile în urmă cu un secol, inclusiv condiții de spitalizare mult îmbunătățite, acces mai bun la apă potabilă și, poate ceea ce este cel mai notabil, un vaccin.

Virusul gripei din 1918, după ce a persistat într-o formă mortală timp de mai bine de doi ani, a devenit în cele din urmă mai blând. Acum este „o parte din fiecare gripă sezonieră pe care o avem”, a spus Ann Reid, directorul executiv al Centrului Național pentru Educație Științifică, care a lucrat în anii 1990 la secvențierea și studierea genomului virusului gripei spaniole.

Cercetările ei au descoperit că unele aspecte genetice ale virusului din 1918 au continuat să fie prezente în viitoarele focare, inclusiv în pandemiile din 1957 și 1968, iar cei care au trecut prin pandemia de gripă spaniolă au beneficiat de un anumit nivel de imunitate.

„În cele din urmă, toată lumea va avea un anumit nivel de bază de imunitate la acest coronavirus, așa că chiar și atunci când se transformă într-o nouă tulpină, oamenii nu vor fi complet vulnerabili la aceasta”, a spus Reid.

Cel mai bun lucru la care putem spera de la pandemia actuală este o evoluție similară cu cea a virusului gripal. „Cred că va rămâne”, a spus Yang despre noul coronavirus. „Nu cred că eliminarea este fezabilă sau chiar realistă în acest moment. Să sperăm că putem trăi mai liniștiți cu acest virus.”

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Viva.ro
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Victor Pițurcă are un nepot de reclamă! Ce mare și frumos s-a făcut fiul Cristinei Ich și al lui Alex Pițurcă
Libertateapentrufemei.ro
Victor Pițurcă are un nepot de reclamă! Ce mare și frumos s-a făcut fiul Cristinei Ich și al lui Alex Pițurcă
Bolojan, surprins de „crisparea colegilor”, în primele zile la Cotroceni: „Toată lumea sărea în picioare când treceam. Așa era obiceiul”
Adevarul.ro
Bolojan, surprins de „crisparea colegilor”, în primele zile la Cotroceni: „Toată lumea sărea în picioare când treceam. Așa era obiceiul”
Soția lui Bruce Willis, profund afectată de moartea lui Gene Hackman și a soției sale, Betsy Arakawa: "Există o lecție în această poveste tragică"
Elle.ro
Soția lui Bruce Willis, profund afectată de moartea lui Gene Hackman și a soției sale, Betsy Arakawa: "Există o lecție în această poveste tragică"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Când primesc pensionarii primul ajutor de 400 de lei. Iancu Guda: Mai mult nu se putea face
Observatornews.ro
Când primesc pensionarii primul ajutor de 400 de lei. Iancu Guda: Mai mult nu se putea face
Horoscop 13 martie 2025. Leii au parte de posibile complicații care să îi indispună, dacă vor permite acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 13 martie 2025. Leii au parte de posibile complicații care să îi indispună, dacă vor permite acest lucru

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI