„Varianta Omicron nu a venit din varianta Delta. A venit dintr-o parte complet diferită a arborelui genealogic al virusului. Și din moment ce nu știm de unde va veni o nouă variantă, nu putem ști cât de gravă ar putea fi”, spune profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.

Teoria este susținută și de profesorul și virusologul Lawrence Young de la Universitatea Warwick. „Oamenii par să creadă că a existat o evoluție liniară a virusului de la Alpha la Beta la Delta la Omicron”, a spus el pentru Observer. „Dar pur și simplu nu este cazul. Ideea că variantele de virus vor continua să devină mai blânde este greșită. O nouă variantă s-ar putea dovedi chiar mai gravă decât varianta Delta”.

Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
Majoritatea statelor ridică restricțiile ani-pandemice (foto Hepta)

Și David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniază că oamenii nu ar trebui să se grăbească să se relaxeze pentru că pandemia nu a ajuns încă la final.

Vor fi mai multe variante după Omicron și dacă sunt mai transmisibile vor domina. În plus, ele pot provoca diferite modele de îmbolnăvire, cu alte cuvinte, se pot dovedi a fi mai letale sau pot avea consecințe pe termen lung.

David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătăți :

El cataloghează un comportament care nu pune prudența și protecția pe primul plan drept „un pariu cu consencințe potențial grave”.

„Nu văd niciun avantaj la un asemenea pariu. Pandemia are un drum lung de parcurs și – așa cum este cazul de când a început – oamenii și liderii lor îi vor influența impactul pe termen lung prin acțiunile pe care le întreprind acum”, spune David Nabarro.

10% dintre tineri, uciși de gripă spaniolă

Virusul care a provocat gripa spaniolă nu părea atât de amenințător când s-a răspândit inițial. Primul val din primăvara anului 1918 a fost relativ ușor. Dar totul s-a schimbat în toamnă, probabil pentru că virusul a suferit mutații. Al doilea val a generat multe infectări în toată lumea. Mașinile stradale au fost transformate în caruri funebre, iar preoții strângeau cadavrele cu trăsuri trase de cai, potrivit Washington Post.

După o luptă de 4 ani pentru a face un copil, o pacientă îl acuză pe managerul Maternității Giulești că refuză s-o trateze: „Se răzbună pe mine”
Recomandări
După o luptă de 4 ani pentru a face un copil, o pacientă îl acuză pe managerul Maternității Giulești că refuză s-o trateze: „Se răzbună pe mine”

Numai în timpul celui de-al doilea val, mai mulți americani au fost uciși de gripă decât au murit în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea și Războiul din Vietnam la un loc.

Pandemia de gripă părea să afecteze în special tinerii, din motive pe care istoricii și oamenii de știință încă le dezbat. Când au fost confirmate primele cazuri, Primul Război Mondial era încă în desfășurare. Condițiile grele din tranșee au ajutat virusul să treacă rapid de la soldat la soldat, iar condițiile din spitalele de campanie au grăbit adesea răspândirea. Alți experți au sugerat că persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani erau mai puțin susceptibile de a avea imunitate anterioară la virusuri gripale similare.

Gripa spaniolă a redus speranța de viață în Statele Unite cu mai mult de 12 ani. Aproximativ 10% din tinerii care au trăit în perioada pandemiei de gripă ar fi murit din cauza acesteia, potrivit relatărilor istoricului John M. Barry în cartea sa „The Great Influenza”.

Rezultate BAC 2022 s-au afișat pe edu.ro. Elevii își folosesc codul primit de la școala ca să-și afle notele
Recomandări
Rezultate BAC 2022 s-au afișat pe edu.ro. Elevii își folosesc codul primit de la școala ca să-și afle notele
Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
10% dintre tineri, uciși de gripă spaniolă – foto Profimedia

La fel ca în prezent, în iarna anilor 1919-1920, după doi ani de pandemie, americanii erau sătui de limitările impuse pentru a opri răspândirea virusului. Aproape toate restricțiile de sănătate publică – cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială și închiderea școlilor și bisericilor – au fost ridicate. O întoarcere grăbită la adunările publice a dus la o creștere a numărului de cazuri. Politicienii fie au dat vina pe neatenția oamenilor pentru reapariția virusului, fie au minimizat gravitatea acestuia.

Cel de-al patrulea val nu a fost o știre de prima pagină, precum valurile anterioare. Situația era tratată pe spațiu restrâns în interiorul ziarelor unde mai apăreau raportări despre numărul de noi cazuri zilnice sau săptămânale.

Cu toate aestea, al patrulea val, deși mai puțin urmărit de presa vremii, nu a fost lipsit de un grad ridicat de mortalitate. În New York, mai mulți oameni au murit între decembrie 1919 și aprilie 1920 decât în primul și al treilea val. Detroit, St. Louis și Minneapolis au fost de asemenea lovite puternic de valul patru, iar excesul de mortalitate raportat în multe districte din Michigan din cauza gripei a fost unul foarte ridicat.

Ministrul Educației: 73,3%, rata de promovare la bacalaureat. Cele mai slabe rezultate – în Ilfov, cele mai bune – în Cluj
Recomandări
Ministrul Educației: 73,3%, rata de promovare la bacalaureat. Cele mai slabe rezultate – în Ilfov, cele mai bune – în Cluj

Experții spun că este posibil ca măsurile de sănătate publică ale guvernelor locale să fi contribuit de fapt la al patrulea val prin limitarea răspândirii virusului în valurile anterioare. Lăsarea virusului să se răspândească liber, însă, nu ar fi fost recomandabilă, a spus Wan Yang, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia și autor al lucrării despre mortalitatea prin gripă din New York.

„Mai multe infecții ar putea duce, de asemenea, la mai multe mutații, astfel încât aceasta ar putea genera o nouă variantă de virus care îți poate eroda apoi imunitatea anterioară. Prin urmare, totul depinde de modul în care virusul va evolua, ceea ce este cu adevărat imprevizibil”, a spus Yang.

Lecțiile trecutului

Cu un secol în urmă, Statele Unite începeau anul 1920 cu un optimism similar celui cu care abordează mare parte din statele lumii 2022. „Cel mai bun raport de sănătate pentru oraș în ultimii 53 de ani”, titra New York Times pe prima pagină în 4 ianuarie. După ce au trecut prin trei valuri pandemice foarte grele, locuitorii din New York aveau speranțe că au depășit ce e mai greu. În doar câteva săptămâni, situația s-a schimbat radical.

Deși oficialii din domeniul sănătății anticipau că varianta virusului care va circula în 1920 va fi mai blândă, iar cei care s-au îmbolnăvit în precedentele valuri vor fi imuni, realitatea s-a dovedit altfel.

Cercetătorii avertizează că nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat. Ce ne arată lecțiile trecutului
Forțele de ordine purtau mască pe străzi în 1819, în timpul pandemiei de gripă spaniolă. Imagine din Seattle, USA – foto Profimedia

În timp ce multe locuri din întreaga lume nu au văzut un al patrulea val, mai multe metropole americane – inclusiv New York City, Chicago și Detroit – au avut parte de un alt val cu mortalitate ridicată. În SUA, când numeroși oficiali anunțau obținerea „victoriei” și relaxau măsurile, un al patru val a adus o puzderie de cazuri, a ucis mulți americani și au dus spitalele în pragul colapsului.

Când vine vorba de virusuri precum cel de acum un secol sau actualul coronavirus, experții subliniază că „sfârșitul” poate fi un termen înșelător. În cele mai multe cazuri, astfel de virusuri evoluează de la un agent patogen mortal la o formă mai blândă, dar sezonieră.

„Dispariția virusului nu este realistă”

Virusurile gripale și coronavirusurile sunt diferite din punct de vedere genetic, așa că nu este posibil să se facă o comparație exactă cu pandemia din 1918. Yang a remarcat că noul coronavirus pare să sufere mutații mult mai repede decât virusul gripal din 1918.

Gestionarea pandemiei actuale a beneficiat, de asemenea, de multe dezvoltări științifice care nu erau disponibile în urmă cu un secol, inclusiv condiții de spitalizare mult îmbunătățite, acces mai bun la apă potabilă și, poate ceea ce este cel mai notabil, un vaccin.

Virusul gripei din 1918, după ce a persistat într-o formă mortală timp de mai bine de doi ani, a devenit în cele din urmă mai blând. Acum este „o parte din fiecare gripă sezonieră pe care o avem”, a spus Ann Reid, directorul executiv al Centrului Național pentru Educație Științifică, care a lucrat în anii 1990 la secvențierea și studierea genomului virusului gripei spaniole.

Cercetările ei au descoperit că unele aspecte genetice ale virusului din 1918 au continuat să fie prezente în viitoarele focare, inclusiv în pandemiile din 1957 și 1968, iar cei care au trecut prin pandemia de gripă spaniolă au beneficiat de un anumit nivel de imunitate.

„În cele din urmă, toată lumea va avea un anumit nivel de bază de imunitate la acest coronavirus, așa că chiar și atunci când se transformă într-o nouă tulpină, oamenii nu vor fi complet vulnerabili la aceasta”, a spus Reid.

Cel mai bun lucru la care putem spera de la pandemia actuală este o evoluție similară cu cea a virusului gripal. „Cred că va rămâne”, a spus Yang despre noul coronavirus. „Nu cred că eliminarea este fezabilă sau chiar realistă în acest moment. Să sperăm că putem trăi mai liniștiți cu acest virus.”

Urmărește-ne pe Google News
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP.RO
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Playtech.ro
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Cum arată primul număr verde de înmatriculare din România, destinat maşinilor electrice
Observatornews.ro
Cum arată primul număr verde de înmatriculare din România, destinat maşinilor electrice
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
HOROSCOP
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Orangesport.ro
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro