europene, Japonia, India si Turcia, si a descoperit ca religia poate oferi unele justificari. „in tarile in care o mare parte din populatie crede in iad, pare sa fie mai putina coruptie si un nivel de trai mai ridicat”, sustin membrii Rezervei Federale.
De exemplu, 71% din populatia SUA crede in iad si statul dispune de cel mai ridicat venit pe cap de locuitor din lume, potrivit raportului ONU pe 2003. Irlanda, aflata nu departe de SUA in materie de venit pe cap de locuitor, are o populatie convinsa in proportie de 53% de existenta iadului si, in consecinta, nivelul coruptiei e mai ridicat, iar prosperitatea mai scazuta.
„Credinta in iad tinde sa insemne mai putina coruptie, iar mai putina coruptie tinde sa insemne un venit mai ridicat pe cap de locuitor”, apreciaza economistii americani.
Analistii au examinat si relatia dintre coruptie si Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Constatarea este ca in acest caz exista „o tendinta puternica pentru tarile cu niveluri relativ scazute ale coruptiei de a avea niveluri relativ ridicate ale PIB pe cap de locuitor”.
in schimb, Ellen Johnson, presedintele American Atheists Inc., o organizatie de promovare a ateismului, a calificat studiul drept cea mai recenta inventie a formatiunilor religioase pentru a-si atrage sprijin guvernamental.
„Oamenii religiosi nu se pot baza pe teologia lor pentru a promova ceea ce fac, asa incat apeleaza la alte metode. Nu-mi pot imagina ce poate face pentru afaceri credinta in fiinte sau elemente mitologice. Atunci ce sa spunem despre industria pornografica? Este probabil foarte buna pentru crestere”, a spus ea.