La o adresă neprecizată, undeva în afara Rusiei, cinci oameni s-au întâlnit în mod regulat în ultimele luni pentru a plănui o lovitură pentru Vladimir Putin și partidul său, la alegerile parlamentare ce au loc weekendul acesta.
Cei cinci sunt aliați ai liderului opoziției ruse Aleksei Navanîi, toți exilați din cauza pericolului care îi paște acasă.
Strategia lor este aceea de a folosi alegerile parlamentare care se desfășoară de vineri până duminică pentru a submina pe cât posibil Rusia Unită, gruparea care îl sprijină pe Putin, și care este favorita scrutinului.
Asta, în ciuda faptului că autoritățile au interzis candidatura unor figuri ale opoziției reale, acceptând în mare doar candidați care nu reprezintă un mare pericol pentru regim.
Există o strategie.
Ideea „votului inteligent”, așa cum a numit-o Navalnîi, presupune coalizarea alegătorilor opoziției în jurul oricărui candidat care intră în scrutin cu șanse de a câștiga împotriva omului Rusiei Unite în fiecare din cele 225 de circumscripții electorale.
Candidatul poate fi liberal, naționalist sau stalinist.
Înainte de a merge la urne, alegătorii nu trebuie decât să își introducă adresa în aplicația Navalnîi, pe telefonul mobil, care oferă apoi numele candidaților dezirabili.
„Vrem ca un număr cât mai mare de candidați neaprobați de Kremlin să intre în Parlament, inclusiv în parlamentele regionale”, explică pentru New York Times Ruslan Șaveddinov, unul dintre aliații lui Navalnîi, care lucrează la acest proiect.
„Asta măcar generează turbulențe în sistem, ceea ce este foarte, foarte important pentru noi”, adaugă el.
Navalnîi, îndemn din penitenciar către alegători
Strategia „votului inteligent” demonstrează că o mișcare de opoziție zdrobită în interiorul Rusiei în ultimele luni reușește încă să influențeze, din exil sau din închisoare, evenimentele politice.
Este de asemenea motivul pentru care scrutinul din weekend mai are un pic de suspans, chiar dacă victoria Rusiei Unite este asigurată, scrie New York Times. Acum, principala întrebare este dacă partidul lui Putin va păstra majoritatea de două treimi din Dumă, care îi permite modificarea Constituției. Analiștii cred că da.
Navalnîi a susținut strategia din închisoarea în care se află.
„Dacă mergeți la urne veți deveni de o mie de ori mai influent și mai puternic decât versiunea voastră care doar se plânge, dar nu face nimic”, a explicat opozantul într-o scrisoare din penitenciar, publicată miercuri.
„Nu vreți să încercați? ȘI totodată să deveniți o versiune mai bună a voastră?”, a întrebat el.
O strategie similară a mai fost folosită în trecut, nu întotdeauna cu succes. Oponenții Brexitului au folosit-o în 2019, la alegerile parlamentare, dar eu eșuat, iar Partidul Laburist a suferit cea mai amară înfrângere a ultimelor decenii în fața conservatorilor lui Boris Johnson.
Însă Rusia este un caz diferit. Democrația sa nu este una reală, dar Kremlinul caută totuși să își asigure legitimatea populară, organizând alegeri în care partidele agreate își împart votul opoziției.
Tactica lui Navalnîi, folosită inițial în 2019, la nivel regional, încearcă să folosească acest sistem al „democrației controlate” împotriva lui Putin.
Kremlinul răspunde
Autoritățile par să se teamă. Deși popularitatea lui Navalnîi nu este una ridicată în Rusia – institutul de sondare a opiniei Levada îl plasează la 14% – oficialii au făcut eforturi să îi blocheze campania.
Autoritatea de reglementare a Internetului a blocat accesul la site-ul care promova votul tactic și care oferea numele candidaților și a cerut Google și Apple să șteargă aplicația „Navalnîi”.
Companiile nu au făcut asta, astfel că Moscova a acuzat amestecul SUA în alegerile din Rusia. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a sugerat chiar că campania votului tactic este afiliată Pentagonului.
Săptămâna trecută, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA la Moscova, John J. Sullivan, pentru a-i prezenta „dovezile incontestabile ale încălcării legii rusești de către giganții digitali americani, în contextul pregătirii și desfășurării alegerilor”.
Printre altele, autoritățile ruse au blocat parțial și temporar accesul la Google Docs, un serviciul din pachetul Google, deoarece Navalnîi îl folosise pentru a publica numele candidaților dezirabili, scrie Moscow Times.
În același timp, un tribunal din Moscova a interzis motoarelor de căutare Yandex și Google să arate rezultate pentru căutarea „vot inteligent”, iar reprezentanții instanței au apărut săptămâna aceasta la ușa birourilor Google din Moscova pentru a aplica decizia.
Putin are de ce să fie precaut
Grigorii Golosov, politolog la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg, care a studiat strategia votului tactic, crede că autoritățile de la Kremlin au motive să fie precaute. Mai ales că institutul public de sondare VTsIOM creditează Rusia Unită cu 29% din voturi, în scădere de la cele 40% înaintea alegerilor din 2016.
Ținând cont că sistemul electoral al Rusiei presupune că un candidat poate câștiga alegerile din circumscripția sa cu o majoritate simplă, cele câteva puncte procentuale generate de votul tactic pot fi suficiente, în unele cazuri, pentru a împinge un om al opoziției – oricare ar fi el – deasupra celui aruncat în luptă de partidul Puterii.
Ideea de succes este relativă. Rusia Unită își va menține cel mai probabil majoritatea în camera inferioară a Parlamentului, Duma, deoarece jumătate din cele 450 de mandate sunt atribuite proporțional, pe liste de partid. Partidul de guvernare va primi destul de sigur cele mai multe voturi, mai ales că, spun criticii, scrutinul este în general afectat de fraudă electorală.
Dar aliații lui Navalnîi spun că chiar și alegerea câtorva zeci de noi deputați, care se opun Rusiei Unite, ar fi semnificativă, deoarece ar complica treburile Kremlinului.
Tot ei spun că în mare parte a țării, procesul de numărare a voturilor este destul de transparent pentru ca strategia lor să dea roade.
Deocamdată, principalele partide de opoziție din Parlament, comuniștii și naționaliștii, i-au fost mai degrabe loiale lui Putin. Dar acest lucru ar putea să se schimbe.
„Dacă în Rusia ar avea loc complicații politice serioase, din vreun motiv sau altul, atunci controlul Parlamentului devine critic”, explică Golosov. „Dacă Kremlinul slăbește în ochii partidelor opoziției, atunci acestea vor începe să acționeze în propriul interes”, adaugă el.
Cu ștampila pe comuniști
Aliații lui Navalnîi spun că au petrecut luni de zile analizând fiecare district electoral federal și fiecare scrutin regional și municipal, pentru alegerile care au lov tot weekendul acesta.
Echipa de cinci analiști care conduce proiectul – Șaveddinov, vechiul apropiat al lui Navalnîi Leonid Volkov și alți trei oameni – s-a reunit de mai multe ori în ultimele săptămâni. Șaveddinov explică că au consultat datele institutelor de sondare a opiniei, au vorbit cu zeci de experți regionali și au primit rapoarte din teren pentru a determina care sunt candidații mai bine plasați pentru a câștiga împotriva Rusiei Unite.
Ei au indicat și alegerile din 2019 pentru Duma Moscovei, în care 20 de candidați aleși de echipa lui Navalnîi au câștigat, diluând numărul de membri veniți din partea Rusiei Unite de la 38 la 24, din 45 de mandate totale.
„Kremlinul încearcă să toarne ciment peste politică. Dar totuși, unele flori înfloresc”, spune Șaveddinov.
Șaveddinov, care are 25 de ani, a fugit din Rusia anul acesta. A petrecut cea mai mare parte a lui 2020 într-un soi de exil modern, așa cum chiar el explică, fiind deținut și trimis pentru un an de serviciu militar la un post pe o insulă din Oceanul Arctic.
Acum se află în străinătate, organizând emisiuni săptămânale cu Volkov, prin care încearcă să mobilizeze susținerea cetățenilor.
Miercuri, echipa lui Navalnîi a publicat cele 1.234 de nume recomandate de candidați ce merită să fie votați în toate alegerile care au loc în weekend. Au așteptat până cu două zile înainte de debutul scrutinului, pentru a fi siguri că respectivii candidați nu vor fi scoși de pe buletinele de vot.
Cei care aveau deja instalată aplicația „Navalnîi” pe telefoane au primit notificări în care erau anunțați că pot afla numele canddiatului dezirabil.
Mai bine de jumătate dintre candidații pentru Duma federală susținuți de echipa lui Navalnîi sunt comuniști, chiar dacă liderul partidului, Ghennadi Ziuganov, l-a catalogat pe Navlnîi drept „un trădător”.
„Tot ce pot să fac este să merg să votez”
Strategia a stârnit critici și printre unii oponenți ai Kremlinului, în special printre cei din orașe mari precum Moscova sau Sankt Petersburg, unde mai mulți candidați ai opoziției participă la alegeri în același district.
Riscul este ca echipa lui Navalnîi să judece greșit șansele unui candidat și ca rezultatul să fie împărțirea votului, nu consolidarea șanselor opoziției.
În districtul 198 din Moscova, echipa lui Navalnîi a ales-o pe Anastasia Briukhanova, o tânără care lucrează în domeniul managementului urban. O altă figură a opoziției care candidează în același district, Marina Litvinovici a scris pe rețelele socială că decizia este o greșeală și a refuzat să o susțină pe Briukhanova.
Totuși, într-un interviu, Briukhanova a apreciat că sprijinul din partea echipei Navalnîi ar putea să îi aducă șapte puncte procentuale la scorul final.
Scopul votului tactic este acela de a motiva oameni precum Azalia Idrisova, care este o antreprenoare ce lucrează în domeniul sănătății mintale în Moscova, care s-a declarat copleșită de numărul de candidați și de partide de pe buletinul de vot.
Ea spune pentru New York Times că va urma recomandările echipei Navalnîi, chiar dacă se așteaptă ca alegerile să fie fraudate.
„Tot ce pot să fac este să merg să votez”, spune ea.